Runoilija Juha Rautio Runomaratonin taiteelliseksi johtajaksi

Lahden Runomaraton on valinnut taiteelliseksi johtajakseen runoilija Juha Raution. Taiteellisen johtajan ensimmäisenä työnä on ollut Runomaraton 2019 -tapahtuman ohjelmiston suunnittelu ja esiintyjien valinnat. Runomaraton -tapahtuma on tänä vuonna osa Japanin viikkoja, jolloin japanilaisia runoilijoita ja taitelijoita on voitu sisällyttää myös ohjelmaan.

Japanin viikot alkavat ja päättyvät OUT OF BLUE -näyttelyllä, joka on avoinna 4.6. – 29.6.2019 Pro Puu Galleriassa Lahdessa. Runomaraton 2019-tapahtuma huipentuu monitaiteellisiin tapahtumiin 15.-16.6.2019 Pikku-Vesijärven puistossa ja Vaahterasalissa. Japanin viikoilla on paljon muitakin tapahtumia.

Monitaiteisen runon edistäjä

Juha Rautio työskentelee kirjallisuuden ja musiikin, tekstin ja äänen parissa. Hänen identiteettinsä kiinnittyy vahvasti runouteen, mutta hän on kirjallisen uransa alusta saakka ”kurottanut sivujen ulkopuolelle”. Erilaiset monitaiteiset projektit ja keikat Rautio kokee osana runoilijantyötään.

Vuodesta 2005 Rautio on keikkaillut paitsi yliopistokaupungeissa, myös harvaan asutuilla seuduilla aina Utsjoelta Itä-Suomen pikkukyliin. Lisäksi Rautio on tehnyt esityksiä useissa monitaiteisissa työryhmissä. Näyttämöteoksista viimeisiä ovat Kiasma-teatteriin tehty Saivo (2014), Rovaniemen taidemuseon tilaama monitaide-esitys Haje (2016), kiertävä ruotsinlaivatunnelmaa ja avantgardeviidettä yhdistävä Suomen Vanhin Runosirkus (2016) sekä Lahden Jazztorin monitaide-happeningissakin esiintynyt Runoilijoiden orkesteri (2018). Lahden Runomaratonin taiteellisen johtajan työ on luontevaa jatkumoa yli kymmenen vuoden työlle runouden ja monitaiteen kentällä.

Juha Rautiolta on julkaistu useita runoteoksia: Festivaali, runokokoelma 2018; Tuopin hintainen runovihko 1, pienpainate 2017; Istu laulu, runokokoelma 2013; Häkki, runokokoelma 2011 ja Olen matkinut kaikkia lintuja, runokokoelma 2009.

Juha Raution viides runokokoelma Sääntö 0 ilmestyy Enostonelta elokuussa 2019. Vuonna 2020 Enostone julkaisee Rautiolta novellikokoelman Sunnuntain rajat.