16.-18. kesäkuuta

Runomaraton 2016

OHJELMA

TORSTAI 16.6. | PRE-FESTIVAL

Klo 16 -16.30 Runomaraton mukana Suomalaisugrilaisessa toritapahtumassa Lahden torilla. Maistiainen ihanasta Kettu ja värit -näytelmästä ja kaikille avoin runolava.

Klo 17.30 – 18.30  Lähelle, kauas – Close and Far -runovideokilpailun 12 upeata finalistia esittelyssä Lahden pääkirjaston auditoriossa. Vapaa pääsy.

Soile Yli-Mäyryn taidenäyttely koko tapahtuman ajan Lahden Sibeliustalon Puusepän salissa.

PERJANTAI 17.6. | UGRIJUHLAT, Sibeliustalo, Puusepän sali

Klo 16 – 18 Soile Yli-Mäyryn näyttelyn opastukset ja runotyöpaja.

Runotyöpajan lähtökohtana on Soile Yli-Mäyryn näyttely, sen synnyttämät ajatukset ja mielikuvat. Runotyöpajan vetäjänä runoilija, sanataideohjaaja Anna Elina Isoaro /Yöstäjät ry. Runotyöpaja sopii kaikille yli 15-vuotiaille kirjoittamisesta kiinnostuneille, ennakkokokemusta tai -tietoja ei vaadita! Runopajaan osallistuvat voivat halutessaan esittää runot Ugric Slam & open mic -illassa ravintola Lastussa klo 20 alkaen. Ilmoittaudu runotyöpajaan viimeistään perjantaina 10.6.2016 sähköpostilla.

Klo 18 Kettu ja väritensi-ilta

Koko perheen kansainvälinen musiikki- ja tanssisatu, joka kertoo revontulten synnystä.  Kettu saa paikan taivaanrannan maalarina ja lähtee etsimään maailman kauneinta väriä. Näytelmässä on mukana noin 50 lasta ja aikuista Inkerinmaalta, Karjalasta, Komin tasavallasta, Virosta ja Suomesta. Käsikirjoitus: Mila Teräs, musiikki: Matti Hussi, ohjaus: Anna-Riitta Partanen ja koreografia: Riia Niemelä. Kesto noin 40 min. Sopii kaikenikäisille! Katso videoklippi!

Väliaika

Klo 19 Tanssiterveisiä läheltä ja kaukaa – lasten ja nuorten tansseja Karjalasta, Inkerinmaalta, Komista ja Virosta. Suomesta mukana Matit ja Maijat.

Klo 20 UGRIC SLAM & OPEN MIC ravintola Lastu /sään salliessa Lastun terassi

Suomalais-ugrilaisen runopuulaakin juontaa kirjailija Jouni Tossavainen. Mukana runoilijat Lealiisa Kivikari ja Anna Elina Isoaro (Suomi), Carolina Pihelgas (Viro), Valeri Alikov (Marimaa), Santtu Karhu (Karjala) ja Gergely Antal (Unkari). Ns. nollarunoilijana eli lavan lämmittäjänä toimi Päijät-Hämeen runopuulaakin v.2016 voittaja Mikko Kallio. Runopuulaakin jälkeen avoin mikki kaikille halukkaille. Vapaa pääsy!

LAUANTAI 18.6. | RUNO HEHKUU, Sibeliustalo, Puusepän Sali

Juontaa Päivi Haanpää

Klo 10 Kettu ja värit

Koko perheen kansainvälinen musiikki- ja tanssisatu, joka kertoo revontulten synnystä.  Kettu saa paikan taivaanrannan maalarina ja lähtee etsimään maailman kauneinta väriä. Näytelmässä on mukana noin 50 lasta ja aikuista Inkerinmaalta, Karjalasta, Komin tasavallasta, Virosta ja Suomesta. Käsikirjoitus: Mila Teräs, musiikki: Matti Hussi, ohjaus: Anna-Riitta Partanen ja koreografia: Riia Niemelä. Kesto noin 40 min. Sopii kaikenikäisille! Katso videoklippi!

Klo 11 – 12 Ketun kierros – toiminnallinen taidepolku kaiken ikäisille

  • Kirjailija Mila Teräs kertoo miten lastenkirja syntyy
  • Tanssia ja maalausta revontulten tunnelmissa koreografi Riia Niemelän johdolla
  • Punoilupajassa punoillaan perinteitä luovasti soveltaen kädentaitaja Elina Koskelaisenjohdolla. Ilmoittaudu punoilupajaan sähköpostilla.

Klo 12.15  Taidekollektiivi Liiketila: MAA (ensiesitys)

Monitaiteellinen teos MAA yhdistää tanssia ja sanataidetta, visuaalisuutta ja muotoilua. Se on kokonaisuus, joka mahdollistaa vuoropuhelun yleisön ja tilan kanssa. Suomalais-ugrilainen teos MAA nostaa esiin tärkeitä teemoja, kuten kieli-identiteetti, sukukielet ja kuihtuvat kieliyhteisöt. Liiketilan kotisivut.

Klo 12.45 Päijät-Hämeen Lausujat: Miksi runojasi kirjoitat?

Suomalais-ugrilaista runoutta.

Klo 13.30 Sivuvalo Projekti: runoilijat Zoila Forss (Peru/Suomi) ja Polina Kopylova (Venäjä/Suomi).

Sivuvalo on monikielinen kirjallisuusprojekti, jonka tavoitteena on edistää Suomessa asuvien ja  omalla äidinkielellään kirjoittavien runoilijoiden ja kirjailijoiden oikeuksia ja teosten näkyvyyttä. Runovideoita ja runoja.

Klo 14 runoilija Pauliina Haasjoki

Runoja uudesta Planeetta -runokokoelmasta (Otava 2016). Runoilijaa haastattelee Päivi Haanpää.

Klo 14.45 Runoilija Carolina Pihelgas (Viro) & Reval Ensemble (Viro/Marimaa): Arete Teemets (sopraano), Anna Mishina (folk-laulu) Diana Liiv (piano), Kristi Mühling (kantele), Aare Tammesalu (sello).

Kansanmusiikkia ja nykymusiikkia ennakkoluulottomasti yhdistelevä Reval Ensemble esiintyy ensimmäistä kertaa runoilija Carolina Pihelgasin kanssa. Esityksessä kuullaan muun muassa säveltäjä Mart Siimerin Over the Powerful Water -teoksen ensiesitys.

Klo 15.45 Runoilija Yumi Fuzuki (Japani) ja kuvataitelija Hikaru Cho (Japani) sekä kääntäjäMayu Saaritsa. Esityksessä Fuzukin runous ja Chon uniikit vartalomaalaukset yhdistyvät maagisella tavalla. Fuzukin kotisivutChon kotisivut.

Klo 16.30 ”Lähelle, kauas / Close and Far” -runovideokilpailun tulosten julkistaminen ja palkittujen runovideoiden katselmus. Tuomariston edustajana videotaiteilija J.P.Sipilä. Runoilija Risto Ahti.

Klo 17.30 – 19 Feel Poetry buffet ravintola Lastussa. Buffet on rakennettu kauden parhaista raaka-aineista ja sisältää herkullisen valikoiman ruokaisia salaatteja ja kylmiä ruokia. Liput 25 €, varaukset sähköpostilla: paasihteeri(at)runomaraton.fi.

Klo 19 Värttinän konsertti

Nykykansanmusiikiyhtye Värttinän ainutlaatuinen konsertti päättää festivaalin. Uusimmalla, vuonna 2015 julkaistulla Viena-levyllään Värttinä tekee kunniaa oman musiikkinsa juurille ja vienankarjalaiselle runonlauluperinteelle. Värttinän kotisivut.

  • Puusepän salissa kirja- ja oheistuotemyynti. Myynnissä muun muassa Runomaraton-muistikirjaa ja kangaskassia.
  • Kahvio ja baari avoinna Puusepän salissa perjantaina lauantaina päivällä, Värttinän konsertissa baari avoinna.

Liput Lippupisteestä. Hinnat (Hintoihin lisätään Lippupisteen palvelumaksut 1,50 € – 3,50 €):

PE 17.6.

aikuiset 10 €, lapset ( 4 – 16 v) ja opiskelijat 5 €
perhelippu (2 aikuista, 2 lasta) 20 €

LA 18.6.

aikuiset 12,50 €, lapset ( 4 – 16 v) ja opiskelijat 5 €
perhelippu (2 aikuista, 2 lasta) 25 €

Värttinä 20 €

  • Festivaalipassi (pääsy kaikkiin tapahtumiin) 32,50 €
  • Alle 4 v maksutta
  • Runomaratonin jäsenet: kaikki liput puoleen hintaan. Jäsenliput vain Sibeliustalon lipunmyynnistä.
  • Ryhmät: 15 maksavaa aikuista > 1 aikuinen maksutta

Voit tulostaa festivaalin ohjelman itsellesi täältä!

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Yhteistyössä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö, Eesti Instituut, Matit ja Maijat, Balanssi-instituutti, Sivuvalo, Sibeliustalo, Aviador