2.–5. syyskuuta

Runomaraton 2021

Keskiviikko 1.9.2021

Open Mic, klo 18
Taidekahvila Salvador, Pikku-Vesijärven puisto, Lahti

Kesän aikana tutuksi tullut Open Mic-tapahtuma järjestetään yhteistyössä Taidekahvila Salvadorin ja Inspis ry:n kanssa. Esiintymään voi ilmoittautua ennakkoon toimisto@runomaraton.fi tai paikan päällä klo 17:30 alkaen.

Salla Kalkas
Kristiina Wallin
Aleksi Wilenius
Nina Rintala

Torstai 2.9.2021

Lukupiiri, klo 18
Lahden kaupunginkirjasto, Kirkkokatu 31, 15140 Lahti

Torstai aloitellaan Lahden kaupunginkirjaston ja Runoyhdistys Nihil Interitin kanssa yhteistyössä järjestettävällä lukupiirillä. Runoilijavieraana on tamperelainen runoilija Kristiina Wallin ja hänen uusin teoksensa Meduusameri. Tapahtuma on katsottavissa myös livestreamina Lahden kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla.

Akustinen klubi, klo 20
Ravintola Torvi, Loviisankatu 8, 15100 Lahti

Festivaali-ilta jatkuu legendaarisessa Ravintola Torvessa Akustisen klubin merkeissä, jossa lava on avoin perinteiseen tapaan. Voi siis tulla joko runoilemaan tai musisoimaan. Illan kutsuttuna esiintyjänä on Lahdessa nykyään vaikuttava runoilija Salla Kalkas. Akustinen klubi järjestetään yhteistyössä Lahden Rytmin Ystävät ry:n kanssa.

Kári Tulinius
Black Mödernism
Zoila Forss
Hertell & Rinne

Perjantai 3.9.2021

Runomaraton 2021, klo 18 – 22
Pikkuteatteri, Loviisankatu 8, 15100 Lahti

Festivaalin ensimmäisen päätapahtuman ohjelma keskittyy Pikkuteatteriin, jossa ohjelma alkaa klo 18.00. Illan aikana esiintyvät Bläck Mödernism, Harri Hertell & Tapani Rinne, Jonimatti Joutsijärvi, Essi Leppänen System, Milka Luhtaniemi ja Suvi Valli. Silja Kejonen on valitettavasti sairastumisen vuoksi joutunut perumaan esiintymisensä. Paikalla on myös kirjamyyntiä (Aviador, Enostone) sekä esittelyssä Annetaanruno -konsepti.

Lauantai 4.9.2021

Sanat, joihin yletyn, koko päivä
Taidekahvila Salvador, Pikku-Vesijärven puisto, Lahti

Kahvilan läheisyydessä on esillä lapsille ja lapsenmielisille suunnattu yhteisösanataidenäyttely Sanat, joihin yletyn.

Lukupiiri, klo 13 – 14
Lahden kaupunginkirjasto, Kirkkokatu 31, 15140 Lahti

Lauantaina Lahden kaupunginkirjaston ja Runoyhdistys Nihil Interitin kanssa yhteistyössä järjestettävässä lukupiiritapaamisessa tavataan runoilijavieras Niklas Salmi. Keskustelun kohteena on tällöin Salmen runoteos Ihon siniset joet juoksevat keltaiseen metsään. Tapahtuma on katsottavissa livestreamina myös Lahden kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla.

Vesa Etelämäki
Vilja-Tuulia Huotarinen
Tommi Parkko
Superteatteri

Ilmatar, klo 15
Radio- ja TV-museo Mastolan piha-alue, Radiomäenkatu 37, 15100 Lahti

Superteatteri esittää Radiomuseossa lapsille ja lapsenmielisille suunnatun esityksen Ilmattaren Matkassa.

Runomaraton 2021, klo 15 – 19.00
Opiston kunkku, Harjukatu 46, 15100 Lahti

Festivaalin toinen päätapahtuma käynnistyy runouslehti Tuli&Savun päätoimittajien Paavo Kässin ja Riikka Simpuran vetämällä runouden ja lukijoiden yhteys puheenvuorolla. Päivän runo-ohjelmassa esiintyvät Vesa Etelämäki, Zoila Forss, Sini Silveri ja Nahkahansikkaat, Vilja-Tuulia Huotarinen, Tommi Parkko, Nina Rintala, Kári Tulinius (Islanti) sekä Aleksi Wilenius. Paikalla on myös kirjamyyntiä (Aviador, Enostone, Kustannusliike Parkko) sekä esittelyssä Annetaanruno -konsepti.

Tuli&Savu -klubi, klo 20 – 22
Kellari Bar, Harjukatu 46, 15100 Lahti

Illan päätteeksi Opiston kunkun Kellari Bar:ssa järjestetään yhdessä Runousyhdistys Nihil Interitin ja Tuli & Savun kanssa päätösklubi. Tuli & Savu -iltaklubin aiheina ovat kääntäminen ja tumman sähköinen lausunta. Klubilla avataan Halu-numeron teemoja sekä tehdään katsaus tulevien numeroiden sisältöihin ja aiheisiin.

Klubin avauspuheenvuoron pitää Paavo Kässi, joka myös lausuu Salla Partalan runoutta ja sukeltaa tekstien tematiikkaan. Illan keskustelussa kääntäjä, runoilija ja Shakespeare-tutkija Niko Suominen käy läpi kääntämisratkaisuja, joita hän on tehnyt lehden Halu-numerossa julkaistujen priapisten runojen kanssa. Jyväskyläläiset Salla Partala ja Sauli Okker esittävät lausuttua ja laulettua runoutta elektronisten taustojen kera. Illan lopuksi Etelämäki & Hakkarainen Duo esittää Vesa Etelämäen tunnelmallisia kappaleita kahden kitaran säestyksellä. Sopii erityisen hyvin pimeneviin syysiltoihin.

Jenni Turunlahti
Sanat, joihin yletyn
Essi Leppänen systeemi
Niko Suominen
Sini Silveri ja Nahkahansikkaat
Sini Silveri ja Nahkahansikkaat
Johanna Santala
Juha Rautio

Sunnuntai 5.9.2021

Sanat, joihin yletyn, koko päivä
Taidekahvila Salvador, Pikku-Vesijärven puisto, Lahti

Kahvilan läheisyydessä on esillä lapsille ja lapsenmielisille suunnattu yhteisösanataidenäyttely Sanat, joihin yletyn.

Runokirkko, klo 18
Ristinkirkko, Kirkkokatu 4, 15110 Lahti

Perinteikäs Runokirkko järjestetään Ristinkirkossa sunnuntaina 5.9. klo 18. Esiintymässä tapahtumassa ovat Minna Saarelma-Paukkala sekä Marjaana ja Matti Turunen & Gospelryhmä.

Jonimatti Joutsijärvi
Milka Luhtaniemi
Niklas Salmi
Suvi Valli

Annetaan runo

Koko viikon ajan on eri puolilla Lahtea löydettävissä ilmoitustaulurunoutta, kun Annetaanruno -konsepti rantautuu festivaalille. Runoilmoituksista voi löytää Runoile ympäristölle -projektin runoja. Tämän lisäksi kannustamme niin harrastaja- kuin ammattikirjoittajia osallistumaan omilla runoillaan. Tyhjä Annetaan runo -lomake on ladattavissa omaan käyttöön. Osallistua voit seuraavasti:

  1. Lataa alla olevasta linkistä ilmainen Runomaratonille tuunattu Annetaan runo -pohja
  2. Avaa tiedosto Microsoft Wordissa
  3. Täytä pohjaan omat (ja kaverisi) runot
  4. Tulosta valkoiselle tai värilliselle A4-paperille
  5. Leikkaa ja taittele
  6. Kuljeta ja kiinnitä runolomakkeet ilmoitustauluille
  7. Jaa somessa hästägillä #annetaanruno ja #runomaraton2021. Valmista!

Tuotanto

22. Runomaraton -festivaalin todeksi tekijöinä oli jälleen Lahden Runomaraton ry, yhdistyksen hallitus sekä joukko talkoolaisia ja yhteistyökumppaneita. Kokonaisuudesta vastasivat festivaalin taiteellinen johtaja Juha Rautio ja tuottaja Johanna Santala.

Yhteistyössä:

OKM, Lahden kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Tuli&Savu