Runomaratonilla juhlitaan Viroa ja Risto Ahtia

Runomaraton -festivaali järjestetään Lahdessa 14. – 17. kesäkuuta jo 19. kertaa. Tänä vuonna ohjelmiston pääteemat ovat Viro 100 ja Risto Ahti. Japanilaisia vieraita festivaalille tuo ensimmäistä kertaa Lahdessa järjestettävä Japanin viikot -tapahtuma. Ohjelmassa on mukana Inspis ry:n kanssa yhteistyössä järjestettävä Runomaraton goes Green Grass -konsertti Pikku-Veskulla, jossa nähdään sekä kotimaisia että ulkomaisia runoilijoita ja muusikoita.

Viro-ohjelmaan kuuluu muun muassa runoilija Hasso Krullin vierailu ja runoilijan teksteihin pohjautuva, musiikkia ja teatteria yhdistävä teos Meter & Demeter Teatteri Vanhassa Jukossa. Krull on yksi Viron merkittävimmistä nykyrunoilijoista.

Taiteilijaprofessori Risto Ahti juhlii tänä vuonna 50. vuottaan runoilijana ja julkaisee helmikuussa 49. kirjansa. Risto Ahti – seminaarissa useat kotimaiset runoilijat pohtivat Ahdin vaikutusta suomalaiseen runouteen.

Festivaalin muita kotimaisia vieraita ovat helmikuussa uuden kokoelman julkaissut runoilija Saila Susiluoto ja vuoden 1918 tapahtumia viimeisimmässä romaanissaan käsitellyt kirjailija-ohjaaja Heidi Köngäs. Runomaratonin ohjelmaan kuuluvat tuttuun tapaan myös Poetry Slam SM-osakilpailu ravintola Torvessa ja Runokirkko Ristinkirkossa. Festivaalin koko ohjelma julkaistaan huhtikuussa.