Laaja ohjelmisto Runomaraton 2018 tapahtumassa

Lahden Runomaraton kunnioittaa Risto Ahtia ja Viroa vuoden 2018 tapahtumassaan 14.-17.6.2018. Runoseminaarissa 50. runoilijavuottaan viettävän Risto Ahdin kuniaksi järjestetään oma seminaari, jossa pohditaan miten Risto Ahdin kirjoittamisen filosofia on vaikuttanut eri runoilijoiden  taiteelliseen työhön: Mukana pohdinnassa ovat mm. runoilijat Lealiisa Kivikari, J.K. Ihalainen, Jonimatti Joutsijärvi, Riikka Palander, Juha Rautio ja Saila Susiluoto.

Runomaraton -tapahtumassa pohditaan naapurimaatamme Viroa sen 100 -vuotisjuhlan kunniaksi: Teemana ”Viro 100: Sinne minne – Runoja  ja säveliä sillan kummastakin päästä”. Esityksessä kuullaan virolaisen Kai Aareleidin, suomalaisen Silja Järventaustan ja Heidi Iivarin runoja virolaisen pianistin Marge Loikin säestämänä.

Runomaraton goes Green Grass

Perinteisessä Runomaraton -tapahtumassa monenlaista ohjelmaa eri kohderyhmille. Aikuisille on kohdistettu oma runotyöpaja, jossa runoilija Katriina Ranne opastaa runojen kirjoittamisessa. Tapahtumaviikon ohjelmassa on myös jokavuotuisen Poetry Slamin SM-osakilpailu.

Lapsille on tarjolla satutuokioita, luovaa kirjapajaa sekä perheen nuorisollekin sopiva tapahtuma Pikku Veskun rannassa: ”Runomaraton goes Green Grass. Tässä kansainvälisessä tapahtumassa esiintyvät lahtelainen The Lovemakers, kitaristi Paavo Pesonen, virolainen runoilija Kai Aareleid, runoilija Heidi Iivari ja virolainen pianisti Marge Loik, O eli runoja päijät-hämäläisistä orgasmeista -kirjan runoilijat Auli Kokkonen, Visa Tikka, Minna Vuorio, Marko Salakka ja Noora Nylander sekä sokerina pohjalla brasilialainen nykyrunoilija Djami Sezostre (Wilmar Silva) jazzyhtye Djangomanian kanssa.

Runoja, musiikkia, taidetta, Japanin viikko

Muusta Runomataron-tapahtuman ohjelmasta mainittakoon Green Grass tapahtuman jatkot, jossa esiintyvät rap-artisti Dxxxa D ja runoilija, kuvataiteilija Jose Keskitalo & Samoaja. Tapahtumakokonaisuudessa on tarjolla myös Auli Kokkosen ohjaamaa runojoogaa, Open mic, runokirkko ja 20 typografista tulkintaa luettavuudesta -tapahtuma Fellmanniassa.

Pienimuotoisesti toteutettuun Japanin viikkoon liittyy japanilaisen taiteen näyttely Hollolassa Asta Pulkkisen ateljeessa, jossa on esillä Shin Tanakan, Mayako Hakusuin, Tica Sekinen ja luonnollisesti myös Asta Pulkkisen taidetta.

Suomalais-japanilainen Runoresitaali ”Veden muisti”  saa ensiesityksensä Heinolassa Cafee Kailaksen tiloissa. Runoresitaalissa japanilaisen Naha Kanie ja suomalainen Lealiisa Kivikari esittävät dialogin veden äärellä, kahdella eri kielellä. Runojen käännökset ovat toteuttaneet Mayu Saaritsa ja Hiroko Suenobu.