Pyhän pelko – runoja, musiikkia ja keskustelua hengellisestä väkivallasta

Lauantaina 27.1.2018 klo 13, Lahden pääkirjaston auditoriossa

Hengellinen väkivalta on ollut viime vuosina paljon esillä, ja siitä on kirjoitettu sekä tietokirjallisuutta että fiktiota. Hengellinen yhteisö voi tarjota turvaa ja yhteisöllisyyttä, mutta myös synnyttää pelkoja ja ruokkia itsetuhoisia ajatuksia. Pyhän pelko -tapahtumassa runoilija Kaisa Kurki lukee omia runojaan ja keskustelee aiheesta yhdessä tietokirjailija Aila Ruohonkanssa. Sävellettyinä runoja tulkitsevat muusikot Merja Kakko – poikkihuilu ja alttopoikkihuilu, Ulla Raiskio – laulu (mezzosopraano) ja Joel Raiskio – kontrabasso.

Runoilija KAISA KURKI kuului aiemmin hengelliseen lahkoon ja on kirjoittanut aiheesta runoja omien kokemustensa pohjalta. Vuonna 2017 hän julkaisi runot esikoiskokoelmassaan Herätetty yö – Pahan prinsessan päiväkirja. 

AILA RUOHO on yrittäjä, teologian maisteri ja kahden aikuisen lapsen äiti. Ruoho teki pro gradunsa hengellisestä väkivallasta ja jatkoi aihetta Päästä meidät pelosta -kirjassa (Nemo 2013). Yhdessä Vuokko Ilolan kanssa kirjoitettu Usko, toivo ja raskaus oli Tieto-Finlandia -ehdokkaana vuonna 2014. Vartiotornin varjossa (Atena 2015) käsitteli jehovantodistajien yhteisöä.

Vuonna 2017 ilmestynyt Pyhät, pahat ja pelokkaat (Atena) kuvaa hengellisiä pelkoja ja niistä syntyneitä mielenterveysongelmia kymmenessä uskonnollisessa yhteisössä. Tiedostavatko kontrolloivien hengellisten yhteisöjen valtaapitävät jäsentensä ahdistuksen? Miksi ihmisten tuskaan ei puututa? Eikö lauma pysy kasassa ilman pelkoa? Kirjassa pohditaan myös, miksi moni yhteisönsä jättänyt tarvitsee vertaistukea tai terapiaa ja millä keinoilla pelkoja ja itsetuhoajatuksia voi lieventää.

Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Lahden kaupunginkirjaston kanssa ja siihen on vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!