Art Lahti 2017 syysnäyttely

ART LAHTI 2017 | Aleksanterinkatu 12, Keskustalon 1 krs.

26.8. – 10.9. avoinna päivittäin klo 12 – 18

Ensimmäisen kerran helmikuussa 2017 järjestetty Art Lahti -näyttely saa jatkoa!
Näyttely avautuu yleisölle Lahden Taidelauantaina 26.8.

Taidelauantaina 26.8.

– klo 14 : Kuu oli kaihosta tehty – musiikkia ja runoja esittää Duo Hauki eli runoilija Auli Kokkonen ja muusikko Hannu Sundelin 
– klo 14.45 : tanssija Meri-Tuuli Risbergin ja kuvanveistäjä Sami Leutolan installaatio Searching for signal. Eri paikoissa eri tavoilla elävä teos pohtii kuvanveistolle tyypillistä pysyvyyttä ja tanssitaiteen hetkellisyyttä sekä tutkii liikkeen ja liikkumattomuuden teemoja.

Syyskuun RUNOKAHVILA 10.9. klo 15.

– Muistopalvelus – runoilija Anita Fagerholm

Anita Fagerholmin teoksessa Muistopalvelus on läsnä koko elämän kierto, syntymä ja kuolema, ilo ja suru. Historia, nykyisyys, uni ja todellisuus ovat sen keskeisiä teemoja. Anita Fagerholm on lahtelainen kirjoittaja ja kuvantekijä. Hän on kirjoittanut pääasiassa runoja ja laulujen tekstejä. Elokuussa 2017 julkaistuMuistopalvelus on hänen esikoisrunoteoksensa.

– Searching for signal – tanssija Meri-Tuuli Risberg, kuvanveistäjä Sami Leutola, huilisti Rainer Risberg

Searching for signal on kahden lahtelaistaiteilijan, kuvanveistäjä Sami Leutolan ja tanssija Meri-Tuuli Risbergin vuonna 2017 alkunsa saanut installaatioteos, joka rakentuu kullakin kerralla aina uuteen paikkaan, uudella tavalla. Jokainen esitys on omanlaisensa teos. Searching for signal pohtii kuvanveistolle tyypillistä pysyvyyttä ja tanssitaiteen hetkellisyyttä sekä tutkii liikkeen ja liikkumattomuuden teemoja. Teoksesta nähtiin ensi-esitys Taidelauantaina 26.8.2017 Art Lahti -näyttelyssä. Nyt esitys saa uuden muodon kun mukaan tulee huilisti Rainer Risberg soolohuiluteoksella. Musiikkina kuullaan Kazuo Fukushima: Mei.

Näyttelyssä on mukana monipuolisesti kuvataidetta, veistoksia ja grafiikkaa.

Syysnäyttelyn taiteilijat ovat Kaija Eerola, Matti Happonen, Mika Heinonen, Timo Jakola, Anneli Kokkonen, Matti Koskela, Sinikka Murto, Seppo Saari, Jorma Vesanen ja Matti Vesanen. 

Lämpimästi tervetuloa!

TAITEILIJAT

SINIKKA MURTO

Sinikka Murto on lahtelainen kuvataiteilija. Työskentelytapa on spontaani, vaistonvarainen ja täysin konstailematon. Taiteilija hengittää ja imee itseensä ympäröivää luontoa, ja tuottaa mielihyvän vesivärein paperille.

Parhaita hetkiä rauhoittumiselle maalaustyöhön ovat sateella, kovalla pakkasella tai kylmällä viimasäällä. Muulloin taitelija vaeltelee, aina kun vain mahdollista, ulkona luonnossa, metsissä, rannoilla, laaksoissa ja kukkuloilla, katselee maailmaa ja ihmettelee ilmiöitä. Sopivalla hetkellä tunnelataus synnyttää teoksen kuin itsestään, Murto vain auttaa vähän pitelemällä sivellintä.
Teoksille on luonteenomaista ilmavuus, kuulaus, keveys ja puhtaus. Ne eivät ole koskaan pelkkiä kuvia, vaan vaistonvaraisesti syntyneitä, lähinnä tunteen ja kulloisenkin mielialan aikaansaamia sielunmaisemia, joihin on vangittu tiivistynyt, eteerinen ja hetkellinen tai viipyvä tunnelma.

MATTI VESANEN

Matti Vesanen on lahtelainen kuvanveistäjä. Vesasen veistokset pohjaavat klassisen kuvanveiston esittävään perinteeseen hakien samalla sen uusia suuntia. Hän käsittelee teoksissaan universaaleja teemoja. Taiteilija tutkii ihmisen sisäisiä tunnetiloja ja jännitteitä, jotka ilmenee hahmojen eleissä ja asennoissa. ”Pyrin vangitsemaan veistoksiini elävän hetken, joka välittyisi katsojalle niin nykyään, kuin vuosikymmentenkin päästä. Monissa teoksissani on mytologisia ulottuvuuksia”, Vesanen kertoo.

Vesanen on opiskellut kuvanveistoa 14 vuotta Harjulan kansalaisopistossa sekä itsenäisesti tekemällä.  Materiaaleina Vesanen käyttää pääasiassa kipsiä, pronssia, betonia tai polyesterihartsipohjaisia seoksia. Teen myös puuveistoksia, teräsreliefejä ja lyijylasitöitä.

Vesanen asuu Paavolan kaupunginosassa Vanhassa Haulitehtaassa. Vuonna 1908 rakennetussa entisessä tehdasrakennuksessa järjestetään myös vuosittain Vanhan Haulitehtaan Syysnäyttely, joka on osa Lahden Taidelauantain ohjelmaa.

MATTI KOSKELA

Matti Juhani Koskela on suomalainen taidegraafikko ja kuvanveistäjä. Taiteilija kertoo kokeneensa valaistumisen vuonna 1966 Venezian Biennaalessa argentiinalaisen Julio le Parcin näyttelyssä. ”Se mikä oli ollut piilossa ajatuksissani oli nyt näyttelyssä esillä. Siitä alkoi taiteessani konstruktivistisen ilmaisun kausi, joka on säilynyt pohjavireenä kaikelle tekemiselleni ja jatkuu edelleen.”

Työskentelyjaksot Italiassa ja kesät Kainuussa ovat tuoneet taiteilija töihin niille ominaisen pehmeyden ja värimaailman. Tavoitteena on ollut aina saada mukaan myös esteettisiä elementtejä. Koskelan työt ovat usein voimakkaasti kineettisiä, liikkeeseen perustuvia. Monet teemat ovat toteutuneet maalauksina, grafiikkana ja kolmiulotteisessa muodossa. Viimeisin ” Circulate ”-sarja kuvaa liikettä tilassa ja ajassa. Koskela sai professorin arvonimen 1992.

TIMO JAKOLA

Lahdessa syntynyt, nykyään hollolalainen taidemaalari Timo Jakola on opiskellut Helsingin Taiteilijaseuran kursseilla 1985-86 ja Lahdessa Antti Ukkosen johdolla. Hän on toiminut opettajana kansalais- ja työväenopistoissa, peruskouluissa sekä omille oppilailleen. Jakola maalaa pastelliväreillä kaupunkimaisemia sekä rocklyriikka- ja elokuvateemoja. Teoksia on maailmalla noin kaksi ja puoli tuhatta suurimpien niistä ollessa lähinnä yksityishenkilöillä. Myös Lahden taiteilijaseuran taidelainaamosta Taidepanimolta löytyy hänen töitään.

Timo Jakola maalaa aidosti sitä, mitä hän näkee. Hän haluaa välittää kaupunkikulttuurin kiihkeitä ja nopeasti vaihtuvia hetkiä maalausten avulla. Lahti tulee aina olemaan tärkeä kuvauskohde eikä aineisto lopu koskaan. Maalausten aihepiiri liikkuu urbaanissa maailmassa ja Lahden kaupunkirakenne metsineen, mäkineen, puistoineen, taloineen, ihmisineen on juuri oikeaa kaupunkikuvaa taiteilijalle.

KAIJA EEROLA

Kaija Eerola on valmistunut vuonna 2014 Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi. Art Lahti 2017 syysnäyttelyyn Eerola tuo teoksia, jotka käsittelevät esiintymistä ja siihen liittyviä tunteita. Lisäätietoja: https://kaijaeerola.carbonmade.com/

MATTI HAPPONEN

Matti Happonen

Matti Happonen on Kärkölässä asuva kuvanveistäjä ja taidemaalari. Hänen töissään on tunnusomaista erilaiset suojaa antavat rakenteet: holvit, talot, kehät… Hän on käsitellyt teemoja maalauksissa, veistoksissa ja tilateoksissa. Happonen hakee teoksiinsa ajatuksellista kerroksellisuutta ja sellaisia ulottuvuuksia, joista koetaan ihmiselämän muodostuvan.

SEPPO SAARI

Järvenpääläinen Seppo Saari (s. 1947) on filosofian tohtori ja dosentti. Saari on tehnyt työuransa yliopisto-opettajana ja tutkijana. Hän erikoistui 1970-luvulla kuvaamataidon opetukseen. Lapsena alkanut maalausharrastus on virinnyt uudelleen eläkevuosina. Tänä kesänä Saarella oli Sysmässä oma, 130 maalauksen näyttely. Sitä ennen maalauksia on ollut julkisesti esillä vain koulu- ja opiskeluaikana sekä kaksi kertaa Järvenpään kansalaisopiston yhteisnäyttelyssä. Tyyliltään Saaren työt ovat vaihtelevia, pääosin ekspressionistisia.

ANNELI KOKKONEN

Anneli Kokkonen (s. 1952) on lahtelainen naivisti. Lahdessa Kokkonen tunnetaan monista kotikaupunkia kuvaavista töistään. Kokkosen naivistisiin maalauksiin on vahvasti vaikuttanut työ oppaana, jota varten hän lukee ja tutkii kotikaupunkinsa Lahden ja Hämeen historiaa. Saman lähestymistavan hän on omaksunut myös maalaustensa aiheiden kehittelyyn. Monia naivistisia maalauksia on edeltänyt tiedonkeruu lukemalla ja ihmisiä haastattelemalla. Erityisesti Lahti urheilukaupunkina on innoittanut hänet moniin hersyviin aiheisiin. Hänen maalauksiinsa ovat ”hiihtäneet” sekä Siiri Rantanen että Juha Mieto.

JORMA VESANEN

Jorma Vesanen on lahtelainen arkkitehti, Arkkitehtityö Oy:n perustajaosakas ja entinen Lahden ammattikorkeakoulun opettaja. Eläkkeelle jäätyään hän ryhtyi maalaamaan. Hänen teoksensa ovat abstrakteja tai puoliabstrakteja mielenmaisemia, joissa lukemattomat ohuet maalikerrokset kuultavat toistensa läpi. Vesanen käyttää useita eri tekniikoita. Teos voi syntyä mm. valuttamalla, roiskimalla, sumuttamalla, raapimalla, hiomalla tai töpöttämällä. Pensseliä käytetään harvoin.

MIKA HEINONEN

Mika Heinonen (s.1954) on lahtelainen kuvanveistäjä. Töissään hän kertoo etsivänsä ennen muuta aineellista muotoa luonnon ja kulttuurin väliselle yhteydelle: ” Se on myös oman elämäni punainen lanka, silta, joka kytkee minussa sen, mikä kuuluu luontoon, siihen, mikä on kulttuuria. Sillä sillalla fyysinen kohtaa metafyysisen”, Heinonen toteaa.

Heinonen on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta kuvataideopettajaksi ja toimii Lahden ammattikorkeakoulussa kuvataiteiden lehtorina. Hänellä on ollut lukuisia yksityisnäyttelyitä ja lisäksi hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin niin kotimaassa kuin ulkomailla.