Hullunhieno Suomi? -kilpailun runot ja runovideot palkittiin Lahden Runomaratonilla

Keväällä 2017 järjestettyyn Hullunhieno Suomi? -kilpailuun saapui yhteensä noin 550 runoa ja 24 runovideota. Kilpailussa oli sekä yleinen että juniorisarja. Kilpailun tulokset julkistettiin 18.6. Lahden Runomaraton 2017 -festivaalilla.

Runokilpailun juniorisarjan ensimmäisen palkinnon sai Lotta Laitila Rovaniemeltä. Lisäksi Tuusulan Vaunukankaan koulun 3. luokka-asteelle tuomaristo myönsi kannustuspalkinnon innokkaasta osallistumisesta. Yleisessä runosarjassa palkittiin kuusi runoilijaa kukin 200 euron arvoisella palkinnolla. Palkittavat olivat Katriina Laslo Vancouverista Kanadasta, Teija Karjalainen Oulusta, Emma Kontiokorpi Kuopiosta sekä Olli KarvonenErkki Kraft jaHannu Pajuniemi Helsingistä.

Runovideokilpailussa palkittiin yksi juniorisarjan video, Suomen hauskuus ja suru, jonka oli tehnyt Hailuodon koulun 1. – 3. luokkien elokuvakerho. Yleisen sarjan voittajaksi selviytyi tamperelaisen Hanna-Mari Ojalan video Mieleni minun, toisella sijalle tuomaristo arvioi lahtelaisen Auli Kokkosen ja Hannu Sundelinin videon Minun on muistettava. Kolmanneksi kilpailussa tuli hämeenlinnalaisen Tytti Heikkisen video El Ultimo Adonis vei mun sydämmein.

Yhteensä runo- ja runovideokilpailussa jaettiin palkintoja 4000 euron edestä. Runokilpailun päätuomarina toimi runoilija, taiteilijaprofessori Risto Ahti. Runovideokilpailun tuomarit olivat kuvataiteilija, valtiotieteiden tohtori Soile Yli-Mäyry, taiteilija, elokuvakouluttaja Erkki Perkiömäki sekä edellisen runovideokilpailun voittajatiimin edustaja teatteritaiteen tohtori Pia Houni.

Kilpailun teema, Hullunhieno Suomi?, osoittautui tuomariston mielestä haastavaksi aiheeksi. Runokilpailun päätuomari Risto Ahti iloitsi erityisesti koulujen osallistumisesta ja painotti runoudessa ilon ja energian merkitystä ohi teknisen osaamisen. Runovideokilpailun tuomaristo totesi, että vaikka palkituissa videoissa oli sekä sisällöllistä että teknistä osaamista, runovideo ei ole helppo taiteen muoto. Tuomaristo toivookin tulevaisuudessa tekijöiltä vielä lisää rohkeutta tarttua aiheeseen oman näköisesti sekä luovuutta käyttää tekniikkaa taiteen eduksi.

Lahen Runopuulaaki 17.6.2017

Runopuulaakin Lahden ja Päijät-Hämeen karsintakilpailu käytiin 17.6. ravintola Torvessa. Tapahtuma oli osa Lahden Runomaraton 2017 -festivaalia. Runopuulaakiin osallistui enimmäismäärä eli 16 kilpailijaa. Kisan juonsi Runomaratonin Sanna Virta ja pisteidenlaskijoina toimivat Sirkku Lindstam ja Ilona Korkalainen. Nollarunoilijana kuultiin lahtelaisen lavarunokulttuurin äitihahmoa, sanataiteilija Lealiisa Kivikaria. Kilpailun tuomareina toimivat Katriina Uski, Liisa Salo, Kari Fagerholm, Anna-Kaisa Norojärvi ja Tomi Kuisma.

Itse kilpailu oli alusta loppuun saakka tiukka ja tasaväkinen. Jännitystä ja dramatiikkaa koettiin erityisesti finaalikolmikkoonkin selvinneen Marko Salakan suorituksissa; Salakka lähti vasta kirjoittamaan viimeisen kierroksen runoaan toisen kierroksen tulosten selvittyä. Finaalikolmikko Kari Kilpinen, Marko Salakka ja Kaisa Karekallas piti kärkisijansa ensimmäiseltä kierrokselta lähtien. Viimeisellä kierroksella Kaisa Karekallas nappasi selkeän voiton sulavasti rullaavalla englanninkielisellä spoken wordilla keräten tuomareilta huikean pistesaaliin 29,48. Toiseksi sijoittui runopuulaakikonkari Kari Kilpinen 26,40 pisteellä ja kolmanneksi itsensä runoili Marko Salakka 26,04 pisteellä. Voittaja lähtee edustamaan Lahtea Runopuulaakin SM-kisoihin Kuopioon 26. elokuuta.