Japanilais-suomalainen runoinstallaatio Runomaratonilla

Lahden Runomaraton 2017 -kaupunkifestivaali järjestetään 17. – 18.6. Tänä vuonna festivaalin teema on Hullunhieno Suomi?, ja se on osa Suomi 100 -ohjelmaa. Suomalaista ohjelmaa rikastuttavat japanilainen runoilija Yuki Nagae ja tanssija Chikako Fujii.

Support your local and Japanese poet – tapahtuma yhdistää suomalaiset ja japanilaiset taiteilijat yllättävässä ympäristössä, lahtelaisen Petit St. Louis -putiikin tiloissa. Japanilaiset ja suomalaiset taiteilijat luovat yhdessä uuden teoksen, musiikkia, liikettä ja runoa yhdistävän installaation, jonka teema on ”Blue & Water”. Produktion lahtelainen runoilija on Katriina Ranne, joka esiintyy sekä japanilaisten kanssa että yhdessä lahtelaisen tanssija Kardo Shiwanin kanssa. Musiikit tapahtumaan on säveltänyt säveltäjä Masanori Misawa. Tapahtumaa tukee Japanin suurlähetystö Suomessa.

Nagae ja Fujii esiintyvät yhdessä myös Runomaratonin päätapahtumassa sunnuntaina 18.6. Vaahterasalissa. Päivän ohjelmassa kuullaan muun muassa runoja ja keskustelua aiheesta suomalainen hulluus, mukana kirjailija Maria Syvälä ja runoilija Teemu Manninen. Runovideo Suomessa NYT -osiossa nähdään runoilija Tuija Välipakan ja videotaiteilija Mikaela Välipakan yhteisiä teoksia ja keskustellaan videorunoudesta. Klassikkorunouttakin kuullaan: Set Häkkisen laulumonologi Luonnos pohjautuu Lauri Viidan runoihin.

Tämän vuoden uutuutena ohjelmistossa on proosapaussit, joissa vierailevat kirjailijat Mila Teräs ja Petri Tamminen. Upouutta suomalaista runoutta kuullaan Suomi 100 runokirjaa -sarjassa julkaisseilta lahtelaisilta runoilijoilta. Taidekollektiivi Liiketilan monitaiteinen KAIUT-demo yhdistää sanataidetta, ääntä ja liikettä. Tapahtumassa palkitaan myös valtakunnallisenHullunhieno Suomi? -runo- ja runovideokilpailun parhaimmisto. Runokilpailun päätuomari on taiteilijaprofessori, runoilija Risto Ahti.

Festivaali järjestetään ensimmäistä kertaa yhteistyössä Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen, Lahti-seuran ja Lahden videokuvaajat ry:n kanssa. Kino Iiriksessä pyörii runovideokatselmus non stoppina ja Tammisalissa on myynnissä kirjoja, elokuvajulisteita ja Lahti-seuran tuotteita sekä nähdään vanhoista lahtelaisista valokuvista koottu sähköinen albumi. Viereisessä Galleria Kipinässä järjestetään sunnuntaina Rakkaudesta runoon, rukkasia jonoon –runopajat lapsille.