Art Lahti 2017

Art Lahti 2017 avoinna 18.2. – 5.3. päivittäin klo 12 – 19 

Aleksanterinkatu 12, Sokos Hotel Seurahuoneen vieressä 

MM-kisat tuo kaupunkiin myös taidetta ja kulttuuria! Ainutlaatuisessa taidenäyttelyssä kuvataidetta, lasitaidetta, veistoksia, valokuva- ja tekstiilitaidetta. 

Esillä myös Runomaratonin kilpailuista valittuja runovideoita ja myynnissä runokirjoja. 

Maksut käteisellä tai pankki- tai luottokortilla.

Lämpimästi tervetuloa!

Mukana taiteilijat:

Marjo Akkanen

Marjo Akkanen on kuvataiteilija, jonka työskentelymenetelmät ovat poikkeuksellisen monipuoliset: maalausta, valokuvausta, risutöitä, freskoja, ikonimaalausta. Näiden lisäksi kirjoittaminen ja musiikki kulkevat taiteilijan työn rinnalla, tukemassa ilmaisua. Akkanen onopiskellut maalaustaidetta ja valokuvausta monipuolisesti erilaisilla kursseilla ja on Pekka Halosen akatemian kasvatteja.

Akkanen maalaa räteillä, sienellä, käsin, siveltimellä, öljy-, akryyli-, pigmentti-, tempera-, vesiväreillä riippuen aiheesta ja fiiliksistä. Kiinnostuksen kohteina ovat luonnon ilmiöt, maisema, ihmiset, symboliikka ja tarinat, tunteet ja sisäinen maailma. Maalaukset syntyvät usein intuitiivisen tekemisen kautta. Akkanen on opiskellut vuodesta 2003 lähtien Vedic art -taidemuotoa, jonka opettajaksi hän on myös kouluttautunut. Vedic art ei ole tekniikkaa vaan luovuuden herättämistä ja luomista hiljaisuuden tilasta käsin.

Kati (Katriina) Jalli 

Kati (Katriina) Jalli on kuvataiteilija, joka on opiskellut Helsingin taideteollinen korkeakoulussa (Ateneum), Lahden Muotoiluinstituutissa taito-ja taidekasvatuksen jatkolinjalla, Helsingin yliopistossa ja ammatillisessa opettajakorkeakoulussa Jyväskylässä.  

Jalli on toiminut Wellamo-opistossa opettajana noin 20 vuotta. Oman näyttelyn hän on pitänyt Vilnassa, Liettuassa vuonna 2006. Kati Jalli kuuluu Asikkalan ja Padasjoen taiteilijaseuraan, jonka yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut vuosittain.

Olli Korkala

Olli Korkala on 67-vuotias professori Lahdesta. Hän aloitti taideharrastuksen Lahden kansanopistossa vuonna 1989, opetellen klassista kuvanveistoa kuvanveistäjä Toivo Pelkosen ohjauksessa. Maalaustaiteen opinnot Korkala aloitti Harjula-opiston naivistisen taiteen kurssilla vuonna 2000 ja jatkoi eri opettajien ohjauksessa Lahden vapailla taidekursseilla (Kansanopisto, Wellamo-opisto, Lahden taideyhdistys). Lisäksi Korkala on ollut taiteilija Timo Jakolan yksityisoppilaana vuodesta 2006 alkaen.

Naivistisen taiteen vaikutteet ovat säilyneet osassa öljymaalauksia, mutta tarkkaan realismiin hän ei ole pyrkinyt. Ilmaisutapaa voi kutsua ”jälki-impressionistiseksi”.

Kari Kuisma

Kari Kuisma on porilainen lasitaiteilija (LASITA, Ornamo, Porin TS ja Viipurin TS). Kuisma on työstänyt lasia jo yli 20 vuotta. Teokset valmistuvat Portait – työhuoneella, jossa taiteilijalla on myös pieni näyttelytila. Kuisma koostaa teoksiaan palastelemalla ja kerrostamalla kirkasta, tavallisesti kierrätettyä, ikkunalasia. Veistokset saavat usein arkkitehtonisen, jopa plastisen, olemuksen. Teokset tuntuvat ikään kuin leijuvan ilmassa. Vesi ja jää toimivat useimmiten Kuisman teosten innoittajana.

Ville Kujala 

Ville Kujala on lahtelainen valokuvaaja ja muusikko. Kujala on myös mukana Lahden Valokuvataide ry:n hallituksessa. Hänen töitään on esillä ja myynnissä Galleria Kipinän taidelainaamossa.

Sirpa Papinaho

Sirpa Papinaho on muotokuvamaalari, joka on maalannut muun muassa Lahden Upseerikerholle Hämeen Rykmentin ja sen joukkoyksiköiden komentajista ja johtajista muotokuvia. Tässä näyttelyssä hän on mukana Ihanat naiset -värityskirjallaan. Esillä on myös A2-kokoiset värityskirjaan liittyvät originaalit tussipiirrokset. Papinaho tekee myös patsaita Harjulan kansalaisopiston kuvanveistoryhmässä. Näyttelyssä on yksi Harjulassa tehty Percules-patsas. Sirpa Papinaho on syntyjään lahtelainen, mutta muuttanut vuonna 2014 Vantaan Tikkurilaan.

Harri Salmi

Harri Salmi valmistui Lahden ammattikorkeakoulusta Muotoilu- ja Taideinstituutista kuvataiteilijaksi keväällä 2011. Hänen teoksiaan on ollut esillä taidegallerioissa ja taidemuseoissa Espanjassa ja Suomessa, muun muassa Taidekeskus Salmelassa kahtena kesänä. Salmen näyttelyteokset ovat postmoderneja järvimaisemia suomalaisesta luonnosta. Tekniikkana hän käyttää akryylimaalia, akryylitussia ja akryylisprayta. Salmi asuu Lahdessa ja työskentelee Lahdessa ja Hollolassa.

Helena Vaari 

Helena Vaari on tekstiilitaiteilija ja taidekäsityöläinen, jolla on studio Hollolassa. Taiteilijan teokset ovat maalauksia ompelukoneella. Neula on sivellin, langat ja kankaat ovat maaleja. Teokset ovat tekstiilikollaaseja, joissa Helena Vaari yhdistää vapaasti eri ompelutekniikoita kuten applikaatiota ja vapaata ompelukonekirjontaan. Helena Vaari käsittelee värejään samalla tavalla kuin öljyväreillä maalaava taidemaalari; joka lisää teokseen punaista öljyväriä. Tekstiilitaiteilija Vaari leikkaa punaista kangasta, valitsee lankakorista punaista lankaa ompelukoneeseen ja kirjoo ne tauluun. Materiaali antaa teokselle mielenkiintoisen struktuurin. 

Helena Vaari suunnittelee ja valmistaa taide- ja kirkkotekstiilejä yksityisiin tai julkisiin tiloihin. Vaarin suunnittelemia kirkkotekstiilejä jo yli kymmenessä kirkossa ja kappelissa ympäri Suomen. Taiteilijan käsissä uusimpina ovat syntyneet kirkkotekstiilit Lappeen kirkkoon Lappeenrantaan ja Pyhtään Pyhän Henrikin kirkkoon.

Timo Jakola

Lahdessa syntynyt, nykyään hollolalainen taidemaalari Timo Jakola on opiskellut Helsingin Taiteilijaseuran kursseilla 1985-86 ja Lahdessa Antti Ukkosen johdolla. Hän on toiminut opettajana kansalais- ja työväenopistoissa, peruskouluissa sekä omille oppilailleen. Jakola maalaa pastelliväreillä kaupunkimaisemia sekä rocklyriikka- ja elokuvateemoja. Teoksia on maailmalla noin kaksi ja puoli tuhatta suurimpien niistä ollessa lähinnä yksityishenkilöillä. Myös Lahden taiteilijaseuran taidelainaamosta Taidepanimolta löytyy hänen töitään.

Timo Jakola maalaa aidosti sitä, mitä hän näkee. Hän haluaa välittää kaupunkikulttuurin kiihkeitä ja nopeasti vaihtuvia hetkiä maalausten avulla. Lahti tulee aina olemaan tärkeä kuvauskohde eikä aineisto lopu koskaan. Maalausten aihepiiri liikkuu urbaanissa maailmassa ja Lahden kaupunkirakenne metsineen, mäkineen, puistoineen, taloineen, ihmisineen on juuri oikeaa kaupunkikuvaa taiteilijalle.

Sinikka Murto

Sinikka Murto onlahtelainen kuvataiteilija. Työskentelytapa on spontaani, vaistonvarainen ja täysin konstailematon. Taiteilija hengittää ja imee itseensä ympäröivää luontoa, ja tuottaa mielihyvän vesivärein paperille.

Parhaita hetkiä rauhoittumiselle maalaustyöhön ovat sateella, kovalla pakkasella tai kylmällä viimasäällä. Muulloin taitelija vaeltelee, aina kun vain mahdollista, ulkona luonnossa, metsissä, rannoilla, laaksoissa ja kukkuloilla, katselee maailmaa ja ihmettelee ilmiöitä. Sopivalla hetkellä tunnelataus synnyttää teoksen kuin itsestään, Murto vain auttaa vähän pitelemällä sivellintä.Teoksille on luonteenomaista ilmavuus, kuulaus, keveys ja puhtaus. Ne eivät ole koskaan pelkkiä kuvia, vaan vaistonvaraisesti syntyneitä, lähinnä tunteen ja kulloisenkin mielialan aikaansaamia sielunmaisemia, joihin on vangittu tiivistynyt, eteerinen ja hetkellinen tai viipyvä tunnelma.

Pinke Lajos

Pinke Lajos onsyntynyt Unkarissa 6.5.1954 ja on asunut Suomessa vuodesta 1983 lähtien. Unkarissa hän opiskeli kuvanveistoa ja grafiikkaa taiteilijoiden Béla Márky ja Lajos Àron-Nagyn johdolla. Lisäksi hän opiskeli kuvanveistoa Sveitsissä kahden vuoden ajan; Migro Schulessa sekä Kunstgewerbe Schulessa Zürichissä. 

Suomessa taiteilija on osallistunut monille taidekursseille ja useisiin seminaareihin. Vuodesta 2004 lähtien hän on työskennellyt säännöllisesti Harjulan kansalaisopistossa kuvanveiston parissa, Reijo Hutun johdolla. Lisäksi hän on tehnyt opintomatkoja ulkomaille. Pinke Lajosilla on ollut tähän mennessä 15 omaa näyttelyä (Unkarissa, Sveitsissä ja Suomessa) sekä lähes 20 ryhmänäyttelyä.

Leena Kaartinen

Leena Kaartinen on harrastanut maalaamista eri tekniikoilla ekspressionistis-koloristisella tyylillä vuosikymmeniä. Hän tutkii ja tarkkailee luontoa ja ihmistä, missä liikkuukin. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on ollut ihminen ja luonto Afganistanissa, missä hän on tehnyt elämäntyönsä lääkärinä. 

Yksilöllistä ja taitavaa ohjausta hän on saanut erinäisillä maalauskursseilla eri puolella Suomea sekä Italiassa ( taiteilija Marjukka Paunilan ohjauksessa ) sekä kansalaisopistoissa, erityisesti vuonna 2006 eläkkeelle siirryttyä Lahden Wellamo-opistossa ( taiteilija Susanna Judin ), niin myös Lahden Taideyhdistyksessä, mihin liittyi tammikuussa 2007. 

Tiina Liinamaa 

Tiina Liinamaa on syntynyt Joensuussa 1963 ja asunut Lahdessa vuodesta 1990 lähtien. Hän on aloittanut taideharrastuksensa puutöiden parista (1986-88, 1990-95). Öljyvärimaalaus ja piirtäminen tuli mukaan vuosina 1988-89 ja 1994-96. Tämän jälkeen hän siirtyi lopulta kuvanveistoon (1995-), ja se vei hänet täysin mennessään. Uusin aluevaltaus on keramiikka (2015-). Tällä hetkellä Tiina Liinamaa tekee kuvanveistoa Lahdessa Harjulan Kansanopistolla taiteilija Reijo Hutun opissa. 

Aiheet teoksiinsa Tiina Liinamaa ammentaa arjesta, luonnosta ja lapsista. Liike, asennot, muodot, ötökät, luonnon pienet ihmeet, tilannesieppaukset ja pienten asioiden kuvaaminen isona ovat hänen mieleensä.

Matti Koskela 

Matti Juhani Koskela on suomalainen taidegraafikko ja kuvanveistäjä. Taiteilija kertoo kokeneensa valaistumisen vuonna 1966 Venezian Biennaalessa argentiinalaisen Julio le Parcin näyttelyssä. ”Se mikä oli ollut piilossa ajatuksissani oli nyt näyttelyssä esillä. Siitä alkoi taiteessani konstruktivistisen ilmaisun kausi, joka on säilynyt pohjavireenä kaikelle tekemiselleni ja jatkuu edelleen.”

Työskentelyjaksot Italiassa ja kesät Kainuussa ovat tuoneet taiteilija töihin niille ominaisen pehmeyden ja värimaailman. Tavoitteena on ollut aina saada mukaan myös esteettisiä elementtejä. Koskelan työt ovat usein voimakkaasti kineettisiä, liikkeeseen perustuvia. Monet teemat ovat toteutuneet maalauksina, grafiikkana ja kolmiulotteisessa muodossa. Viimeisin ” Circulate ”-sarja kuvaa liikettä tilassa ja ajassa. Koskela sai professorin arvonimen 1992.

Matti Vesanen 

Matti Vesanen on lahtelainen kuvanveistäjä. Vesasen veistokset pohjaavat klassisen kuvanveiston esittävään perinteeseen hakien samalla sen uusia suuntia. Hän käsittelee teoksissaan universaaleja teemoja. Taiteilija tutkii ihmisen sisäisiä tunnetiloja ja jännitteitä, jotka ilmenee hahmojen eleissä ja asennoissa. ”Pyrin vangitsemaan veistoksiini elävän hetken, joka välittyisi katsojalle niin nykyään, kuin vuosikymmentenkin päästä. Monissa teoksissani on mytologisia ulottuvuuksia”, Vesanen kertoo.

Vesanen on opiskellut kuvanveistoa 14 vuotta Harjulan kansalaisopistossa sekä itsenäisesti tekemällä. Materiaaleina Vesanen käyttää pääasiassa kipsiä, pronssia, betonia tai polyesterihartsipohjaisia seoksia. Hän tekee myös puuveistoksia, teräsreliefejä ja lyijylasitöitä.

Eeva Kirilin-Helenius 

Eeva Kirilin-Helenius on lahtelainen kuvataiteilija. Kirilin-Heleniuksen tekniikkana on metalligrafiikka, polymeerigravyyri ja sekatekniikat, joissa yhdistyy akryylimaalaus, lyöntimetallit, esinekoosteet ja chine collee-tekniikka eri materiaaleille useampina vedostuskerroksina. Teoksiin on myös liitetty uudenlaista UV-tulostustekniikkaa, joka mahdollistaa paksummankin tulostusmateriaalin.

Teoksien tematiikka liikkuu biologisen maailmankuvan tarkastelussa. Teokset ikään kuin käyvät vuoropuhelua luonnontapahtumien kiertokulussa, tutkien sen ympärillä tapahtuvaa luonnollista ja välttämätöntä muutosprosessia.

Kaija Mauno 

Kaija Mauno on lahtelainen kuvataiteilija, jolle läheisin tekniikka on akvarellimaalaus. Taiteilija kuvaa mielellään valon ja varjon vuoropuhelua, johon akvarellitekniikka sopii hyvin. Mauno aloitti kuvataideopinnot Kankaanpään taidekoulussa, opetti kuvataiteita peruskoulussa, jatkoi opintoja Helsingissä ja toimi mm. mainospiirtäjänä. Mauno on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista taiteen perusopettajaksi. Taideaineiden opetusta Mauno on tehnyt noin 30 vuoden ajan. Hän on osallistunut kuvataidekursseille Suomessa ja ulkomailla, sekä vetänyt itse kursseja Suomessa, Ranskassa ja Espanjassa. Mauno on pitänyt sekä akvarelli- että öljyvärityönäyttelyitä sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin Lahden seudulla.

Marta Marttinen

Osmo Kuokkanen