Suomalais-ugrilaisen runopuulaakin voitto Lahteen Lealiisa Kivikarille

Osana Runomaraton 2016 -festivaalia järjestettiin Ugric Slam eli suomalais-ugrilainen runopuulaaki 17.6. Sibeliustalon ravintola Lastussa. Sukukansojen lavarunokilpailun voiton vei sana- ja kuvataiteilija Lealiisa Kivikari Lahdesta. Kivikari on julkaissut neljä runokokoelmaa ja toimii myös luovan kirjoittamisen ohjaajana. Viimeiselle kierrokselle selviytyi Kivikarin lisäksi Karjalan Petroskoista kotoisin oleva Santtu Karhu, joka on tullut tunnetuksi Santtu Karhu & Talvisovat -rockyhtyeen laulajana ja lauluntekijänä. Hän on tiettävästi ainoa rockmuusikko maailmassa, joka laulaa livvin eli aunuksenkarjalan kielellä.

Ugric Slamin muut osallistujat olivat Carolina Pihelgas Virosta, Valeri Mikor (Alikov) Marimaasta, Gergely Antal Unkarista sekä Anna Elina Isoaro Tampereelta. Runopuulaakin juonsi kirjailija Jouni Tossavainen. Lavan lämmittäjänä eli ns. nollarunoilijana runoili heinolalainen Mikko Kallio, joka voitti runopuulaakin SM-kilpailun Päijät-Hämeen karsinnan keväällä 2016.

Kilpailun tuomarit valittiin yleisön joukosta. Tuomareina toimivat Saku Knuuttila, Matleena Käppi, Tuija Kakko, Eija Horto ja Paula Kokkonen. Idea suomalais-ugrilaisen runopuulaakin järjestämisestä syntyi suomalais-ugrilaisesta maailmankongressista, joka järjestettiin 15. – 17.6. Sibeliustalossa.