Runomaraton – Runoviikko 12.-16.8.2015

Runo etsii uusia ulottuvuuksia

Lahden Runomaratonin 10. Runoviikko järjestetään 12. – 16. elokuuta 2015 teemalla Runouden ulottuvuuksia. Tarjolla on kiinnostavia runoilijoita, runoklubeja, musiikkia, näyttelyjä ja työpajoja. Jokaiselle päivälle on nimetty oma runoilija tai kirjailija. Kaikki Runoviikon tapahtumat ovat maksuttomia.

Runoutta kahviloissa

Runoviikon aloituspäivänä keskiviikkona 12. elokuuta kuullaan päivän runoilijan, Jorma Martikaisen, runoja Kahvi- ja teehuone Renessanssissa. Omia runojaan esittävät myös Anna Ihamäki ja Milla Koivu. Kahvila Oskarissa on avoinna Milla Koivun ja Mari Heikkilän runokuvanäyttely. Sunnuntaina 16. elokuuta kahvitellaan Cafe Laurellissa, jossa esiintyy päivän runoilija, Tanssiva karhu –palkintoehdokas Janette Hannukainen.

Visuaalista runoutta

Lahtelaisen monitaiteellisen ryhmän Sanakuva Kollektiivin järjestämä Merkillinen – visuaalisen runouden näyttely Galleria Aila Seppälässä on monen Runoviikon tilaisuuden tapahtumapaikka. Tuulikki Norrlin ja Sari Innanen vetävät kirjallisuus- ja taideterapiaan keskittyvän työpajan torstaina 13. elokuuta. Perjantaina 14. elokuuta aamu alkaa Galleria Aila Seppälässä Marion Robinsonin vetämällä Muotoilijan aamiaisella. Iltapäivällä on vuorossa koululaisvierailu.

Runopilatesta ja pimeän kuun runoilta

Pilatesohjaaja ja runoilija Milla Koivun kehittämässä runopilateksessa etsitään kehon ja mielen yhteyttä liikkeen ja runouden keinoin. Runopilatesta voi kokeilla Lahden Klubitalolla torstaina ja perjantaina maksutta. Lauantaina 15. elokuuta kiivetään Radiomäen vanhalle hautausmaalle pimeän kuun runoiltaan.

Yhteistyö Metron kanssa

Ravintola Metrossa järjestetään kaksi runotilaisuutta. Torstaina 13. elokuuta Tuli&Savu -runoklubissa esiintyvät muun muassa Sirpa Kyyrönen ja päivän runoilija Tommi Parkko. Paikallisista esiintyvät Sanakuva Kollektiivi ja Moyo eli Riikka Palander ja Johnson Mluge. Muusta musiikista vastaa Fairtrad-yhtye. Perjantaina 14. elokuuta on vuorossa Runous&Lumos -klubi. Tällöin lavalla kuullaan muun muassa Anne Hännisen ja Riikka Palanderin runoutta sekä Lumos-kvartetin musiikkia. Loppuillasta lava on vapaa kaikille runoilijoille, jotka haluavat esittää omaa tuotantoaan.

Lorumaraton Ahtialan asemalla

Lauantaina 15. elokuuta Ahtialan asemalla järjestetään lapsille suunnattu tapahtuma Lorumaraton. Päivän kirjailija Mila Teräs lukee lastenkirjaansa. Luvassa on myös runo- ja lauluesityksiä sekä osallistavaa toimintaa lapsille. Paikalle parkkeeraa koko viikonlopun ajaksi Timo Jakolan taidebussi. Höyryjuna Pikku-Jumbo pysähtyy asemalla kaksi kertaa päivän aikana ja sillä voi matkustaa Lahdesta Heinolaan ja takaisin.

Runoviikko päättyy piknikkiin ja kirkkoon

Sunnuntaina 16. elokuuta järjestetään jo perinteeksi muodostuneet Runopiknik Pikku-Vesijärven puistossa yhteistyössä Salpausselän kirjailijoiden kanssa ja Runokirkko Ristinkirkossa yhteistyössä Päijät-Hämeen lausujien kanssa. Runokirkossa ovat mukana piispa Matti Repo ja lausuntataiteilija Aino-Kaarina Mäkisalo.

Merkillinen – visuaalisen runouden näyttely on avoinna Galleria Aila Seppälässä Runoviikon jokaisena päivänä. Näyttelyn taiteilijat ovat Satu Kaikkonen, Arja Karhumaa, Reetta Kinnari, Karri Kokko, Elina Koskelainen, Tiina Lehikoinen, Sami Liuhto, Marko Niemi, Meri-Tuuli Risberg, Marion Robinson, Heikki Saure, J.P. Sipilä ja Ilkka-Juhani Takalo-Eskola. Esillä on myös runouslehti Tuli&Savu. Näyttelyä tukee Koneen Säätiö ja Lahden kaupunki.

Lisätietoja:

Lahden Runomaraton ry, www.runomaraton.fi

Sanakuva Kollektiivi, www.sanakuva.fi