Jatkumo – Lahtelaista kuvanveistoa

Aleksanterinkatu 12, Keskustalon 1. krs
6.12.-17.12.2017, avoinna päivittäin klo 12-18

Lahden Keskustalon 1. kerroksessa avautuvassa Jatkumo -näyttelyssä voi tarkastella kolmen eri sukupolven lahtelaisen taiteilijan tapoja veistää kuviksi havaintoja ihmisestä ja maailmasta.

Näyttely koostuu Toivo Pelkosen, hänen oppilaansa Reijo Hutun ja tämän oppilaan Matti Vesasen veistoksista ja näyttää monet vuosikymmenet kattavan lahtelaisen kuvanveisto-opetuksen
pedagogisen, taiteellisen ja yhteisöllisen merkityksen. Kuvanveiston tekninen osaaminen ja taiteellisen työn vaatimukset ovat välittyneet polvelta toiselle, mutta jokainen tekijä on vienyt klassisen esittävän kuvanveiston perinnettä omaan suuntaansa, omaa maailman- ja ajankuvaansa ilmentäen.

Toivo Pelkonen (s. 1933-k. 2006) teki pitkän ja ilmaisultaan laaja-alaisen uran kuvanveistäjänä ja opettajana. Hänen perinteistä kuvanveistoa edustavia, mutta myös hyvin moderniin ilmaisuun ulottuvia teoksiaan on lukuisissa kotimaisissa ja ulkomaisissa yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa.
Jatkumo -näyttely esittelee paitsi Pelkosen elämäntyötä kokonaisuutena, myös hänen vaikutustaan ja merkitystään lahtelaisen kuvanveiston jatkumossa.

Reijo Huttu (s. 1950) oli Toivo Pelkosen oppilaana Harjulan kansalaisopistossa vuosina 1971-78 ja on oman monipuolisen ja näkyvän taiteellisen uransa lisäksi puolestaan toiminut Harjulassa piirustuksen ja kuvanveiston opettajana vuodesta 1980. Hutun teoksia on laajasti esillä julkisissa tiloissa Päijät-Hämeen lisäksi myös muualla Suomessa. Julkisten teosten lisäksi eläinveistokset ovat merkittävässä roolissa Hutun tuotannossa.

Matti Vesanen (s. 1975) jatkaa esittävän kuvanveistoperinteen uusien suuntien tutkimista. Vesasen teoksissa on usein symboliikkaa ja myyttisiä tasoja sekä lämmintä huumoria. Veistosten
pysähtyneissä hetkissä ja vangitussa liikkeessä näkyvät ihmisen sisäiset jännitteet ja tunnetilat. Vesasen taiteilijaura alkoi Reijo Hutun oppilaana vuonna 2002.

Näyttelyssä on esillä myös Markku Alhosen taidegrafiikkaa.