1.-4. syyskuuta

Runomaraton 2022

Torstai 1.9.

Akustinen klubi, Torvi, Loviisankatu 8

KLO 20.00 alkaen, ilmottautuminen paikanpäällä. Akustisella klubilla lava on vapaa niin runoilijoille kuin musiikin esittäjille. Runomaratonin kutsumana illan esiintyjänä kuullaan runoilija Tomas Vapaataivalta ja kitaristi Juhani Tiaista. Tomas & Juhani on tamperelainen voimaduo, jossa yhdistyy Tomaksen vivahteikas runonlausunta ja Juhanin juureva kitaransoitto. Duo on perustettu loppuvuodesta 2021 jälleennäkemisen myötäaalloissa. Tomaksen teksteissä yhdistyy filosofia ja mystiikka, ja Juhanin rönsyilevä kitarointi tuo kokonaisuuteen musiikillisen syvyyden. Duon esiintyminen tempaisee mukaansa matkalle, jossa rakkaus, huolettomuus ja kohtalo nivoutuvat toisiinsa kuin niityn hehkeys kukkaseppeleessä.

Perjantai 2.9.

Vaahterasali, Aleksanterinkatu 26B

Ohjelma alkaa klo 18.00 ja loppuu 22.00 mennessä.

Runoilijavieraiden lisäksi festivaalin ohjelmistossa on erilaisia monitaiteisia yhdistelmiä. Perjantai-illan runoilijoita ovat Heikki Jalava, Maiju Pohjola, Olli Heikkonen, Aatos Ketvel, Diliana Stoyanova, Mari Laaksonen, Juha Kulmala, Helena Sinervo sekä Heidi Iivari kitaristi Karl Kruusen kanssa.

Kuva: Mikko Kauppinen

Heikki Jalava

(s. 1988) on Helsingissä asuva runoilija, joka on aina vinossa. Niin runoissaan kuin elämässäkin. Heikki on julkaissut kaksi runokokoelmaa: Maailma on jälleen vieraampi (SanaSato 2012) ja Olisit edes kivi (Basam Books 2021). Tilaisuudessa hän lausuu runoja uusimmasta kokoelmastaan ja tekeillä olevasta käsikirjoituksestaan.

Kuva: n/a

Maiju Pohjola

on haminalainen runoilija, äidinkielenopettaja ja Haminan runoyhdistyksen puheenjohtaja. Hänen tuore runokokoelmansa Ettei yötä enää (2022) käsittelee synnyttämisen hämärää ja intensiivisen äitiyden pimeää. Aiemmin häneltä on ilmestynyt runokokoelma Lautuma (2020).

Kuva: Juan Sebastián Rendón Rojas

Olli Heikkonen

on Helsingissä asuva runoilija. Hän on kirjoittanut kuusi runokokoelmaa, joista viimeisin, Rajalliset maat (Teos), julkaistiin vuonna 2020. Tänä syksynä ilmestyi hänen toimittamansa ja suomentamansa liivinkielisen nykyrunouden antologia, Kerran olin taivaan suolajärvi (Aviador).

Kuva: n/a

Aatos Ketvel

on nuori helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä-lavarunoilija, jonka levottomat lyriikat tanssahtelevat alas absurdiikan polkuja siinä sivussa sanailotellen. Lavalla hän pitää meteliä, riimittelee binääreitä karkuun ja pyrkii performoimaan jonkinlaisen outolinnunpesän, linnunlaulunsa luodaten syvälle pään sisään ja sukupuolen tuolle puolen.

Kuva: n/a

Diliana Stoyanova

on Helsingissä asuva bulgarialais-suomalainen spokenword-artisti ja äänirunoilija, joka kirjoittaa ottaakseen haltuun oman narratiivinsa. Hänen poeettinen mottonsa on: ”Joskus minä teen sanoja, toisinaan sanat tekevät minut.” Hänen tekstejään on julkaistu eri antologioissa ja lehdissä ja hän oli Suomen Poetry Slam-kilpailun SM-finalisti vuonna 2019.

Kuva: n/a

Mari Laaksonen

Mari Laaksonen: circuit arcadia_degeneraatio (2021). Teos on kokoelma degne-kultin jälkeenjääneitä kirjoituksia. Protagonistin pitkään jatkunut insomnia avaa portaalin Uncanny Valley’n pohjalle, missä kohtaaminen konejumalattaren kanssa lähtee purkamaan generaation ja hajoamisen välistä suhdetta. Teksti & luenta Mari Laaksonen, äänisuunnittelu Frankie Shannon, video Mari laaksonen ja Frankie shannon.

Kuva: Arttu Kokkonen

Helena Sinervo

Sinervolle – niin runoilijana kuin prosaistinakin – on tyypillistä vahva rakenteentaju ja rikas, taiturillinen kielellinen ilmaisu. Hän on laajan rekisterin yllättäjä, joka luo jatkuvasti uusia muotoratkaisuja. Silti hänen äänensä tunnistaa jo yhdeltä sivulta: se siirtyy yhtä musikaalisesti groteskista herkkään ja kauniiseen kuin leikkisästä kipeään. Kokonaisuus on aina enemmän kuin osiensa summa: se luo ristiin valotetun avaran tilan, jota Sinervo kutsuu Kirjan ideaksi.

Kuva: n/a

Juha Kulmala

on turkulainen runoilija, jolta on juuri julkaistu kuudes runokokoelma RESET (Poesia 2022). Aiemmille kokoelmille ovat osuneet mm. Jarkko Laine -palkinto ja YLE:n Tanssiva karhu -palkinto sekä Runeberg- ja Einari Vuorela -palkintoehdokkuudet. Kulmalan runoissa on tyypillisesti absurdiutta, rytmiä ja yhteiskuntakritiikkiä. Uuden kokoelman teksteissä mennään arjen järjettömyyksien, muistojen, oivallusten ja uutisvirran saattelemana kohti tuhoisan elämäntavan ja yhteiskunnan rakenteiden  nollausta ja sivilisaation pullonkaulaa.

Kuva: Ville Vanhala

Heidi Iivari ja Karl Kruuse

Heidi Iivari (FIN/EST) ja Karl Kruuse (EST): Tarinoita Tartosta. Tarttolaiset Heidi Iivari ja Karl Kruuse ovat esiintyneet yhdessä vuodesta 2018 lähtien. Heidän ohjelmistonsa koostuu Iivarin Tartto-aiheisista runoista ja Karlin säveltämästä kitaramusiikista. Heidi Iivari on tartonsuomalainen runoilija, jonka runot syntyvät sekä suomeksi että viroksi. Vuonna 2020 hän sijoittui kolmanneksi Viron lavarunouskilpailussa ja edusti Tarttoa Unescon kirjallisuuskaupunkien Slam-O-Vision -lavarunouskilpailussa. Iivarin kaksikielinen esikoisrunokokoelma Tarton sarjarakastaja / Tartu sariarmastaja (Enostone, 2021) on rohkea, hauska ja intohimoinen rakkaudentunnustus runoilijan kotikaupungille Tartolle ja sen asukkaille. Iivarin runoja on käännetty myös englanniksi, espanjaksi, ranskaksi ja võruksi. Heidi Iivarin runoihin voi tutustua myös kaksikielisessä antologiassa Viron runokartta. Karl Kruuse on soittanut kitaraa vuodesta 2003 lähtien. Hän on esittänyt erilaisilla kokoonpanoilla sekä omaa että toisten musiikkia ABBA:sta AC/DC:hin niin kaduilla kuin lavoillakin Englannista Espanjaan. Tutustu Karlin musiikkiin soundcloudissa sekä Facebookissa ja Instagramissa.

Lauantai 3.9.

Vaahterasali, Aleksanterinkatu 26B

Ohjelma alkaa klo 15.00 ja päättyy Poetry-Slamin SM-finaaliin 22.00 mennessä. Lauantai-iltapäivällä alkavassa ohjelmassa kuullaan Höyry-kollektiivia, Ristofon Möttöstä, Riikka Simpuraa, Santtu Puukkaa, Unne Nirhamoa sekä Terhi Forssénin ja Lea Kaleniuksen duoesitystä nimeltä “Halu jolla ei ole kieltä”. Illan päättää Poetry Slamin SM-finaali. Festivaalin jatkoklubi on Tirrassa, klubilla esiintyy Metsäheikki.

Halu jolla ei ole kieltä

Esityksessään Halu jolla ei ole kieltä runoilijat Lea Kalenius ja Terhi Forssén lukevat otteita Marguerite Durasin työn ja elämän innoittamasta tekstikollaasistaan Jarno Raukon säveltämin musiikkitaustoin. Kollaasin aineksina on lyyrisiä tulkintoja Durasin elokuvasta India Song, elokuvafilosofisia muistiinpanoja, matkapäiväkirjamerkintöjä ja yksityiskohtaisia havaintoja eräästä postikorttikuvien sarjasta, jossa Duras poseeraa. Tunnelmaa sävyttää sävellys, jonka lähtökohtana on meren ääni ja India Song -elokuvan rytmit. ”liikkumattomuus on näennäistä / halu jolla ei ole kieltä / kaulassa meri / ääni todistaa saaret” Teksti ja esitys: Lea Kalenius & Terhi Forssén. Taustanauhan sävellys: Jarno Raukko.

Lea Kalenius

HÖYRY-KOLLEKTIIVI

Kovat ja kouriintuntuvat hiljaisuudet. C. S. Peircen kakseudesta. HÖYRY-kollektiivi on avoin monitaiteinen ryhmittymä, jonka tämänkertaiseen kokoonpanoon kuuluu Vesa Hoikka, Henrik Pathirane ja Juho Pääkkönen sekä animaatiot piirtänyt Verna Joki. HÖYRY-kollektiivin esitys pohtii välitöntä kokemusta, ihmisen vetäytyvää maailmaa ja jälkeen jääviä merkityksiä.

Kuva: Antti Salminen

Riikka Simpura

on runoilija, kritiikko ja toinen Tuli & Savun päätoimittajista. Tilaisuudessa hän lukee esikoisteostaan Painottomuus (Poesia 2022), jonka vähäeleinen ilmaisu synnyttää syvästi kytkeynyneen, omalakisen ja kehollisen todellisuuden.

Kuva: n/a

Santtu Puukka

(s.1972) on vantaalainen runoilija, lähihoitaja, varastoduunari sekä taiteen moniottelija. Hänen neljäs kokoelmansa Niille jotka nukkuvat öisin ilmestyi maaliskuussa 2022 Enostonen kustantamana.

Kuva: n/a

Unne Nirhamo

Unne Nirhamo: Total waste of time – collection: THE SUIT. The suit teos käsittelee sukupuolen ja taiteilijuuden moninaisuutta puvun, pukuun pukeutumisen kautta ja avulla. Se on intiimi performanssi joka vie lähelle ei binääristä kehokokemusta ja binääristä irtautumisen prosessia taiteilijana. Teos sisältää nopeasti vaihtuvaa videomateriaalia, noise ääniä sekä mahdollisesti triggeröiviä aiheita kuten seksuaalisuus ja mielenterveys.

Kuva: n/a

Ristofon Möttönen

on runoilija, saksofonisti, pastori Risto Oikarisen ja rumpali, äänitaiteilija Jussi Miettolan uusi runo-musiikki-kokoonpano. Esityksessä Oikarinen vapauttaa runonsa ja puhaltimensa resonoimaan Miettolan rakentamissa tiloissa. Ristofon Möttönen johdattaa kuulijansa meditatiiviselle matkalle ladulle ja lettosuolle, hautausmaalle ja hotelliin, valoon ja pimeään. Risto Oikarinen: runot, saksofonit, Jussi Miettola: lyömäsoittimet, elektroniikka

Lauantai 3.9. Poetry-slamin SM-finaali

Vaahterasali klo 19.00

Tervetuloa jännittämään Suomen Poetry Slam mestaruuden ratkeamista Vaahterasaliin, Lahden Runomaratonille 3.9. Klo 19. Tapahtumaa voi seurata suorana lähetyksenä myös kotikatsomoista, sillä se streamataan Runomaratonin YouTube -kanavalle. Vuoden 2022 Poetry Slamin Suomen mestaruus -finaalissa ratkeaa koronavuosien voittaja, sillä osanottajia on eri alueiden karsinnoista eri vuosilta.

Tämän vuoden finaalissa kisaavat:

Helsinki 2020: Jarkko Jokinen, Lahti 2022 & 2020: Heikki Hagman, Lahti 2021: Auli Kokkonen, Espoo 2020: Kezu, Turku 2020: Emma Leppo, Mikkeli 2020: Esko Korpelainen, Oulu 2020: Pauli Pietilä, Kotka 2020: Minna Suomi, Kuopio 2021: Kaari Laa, Kuopio 2020: Riitta Salke, Tampere 2022: Sema Hokkanen.

Finaalin juontaa Hanna Rentola.

Sunnuntai 4.9.

Runokirkko, Ristinkirkko

Perinteinen Runokirkko pidetään sunnuntaina 4.9.2022 klo 18 alkaen Ristinkirkossa Lahdessa. Tilaisuus on runotilaisuus, ei hartaus eikä jumalanpalvelus. Sanna Virta pitää puheen otsikolla ”Mielirunosta puhe”. Hänen lisäkseen esiintyjinä ovat Samuli Lampinen, Vuokko Kuokkanen ja Päijät-Hämeen Lausujat, joilta kaikilta kuulemme runoutta. Musiikkipuolta hoitavat Tohtori Nikula & Pastori Pesonen (Risto Nikula ja Veijo Pesonen), jotka soittavat Riston tekemiä biisejä.

Lasten ohjelma

Runomaratonin juhlavuoden festivaaliin kuuluu myös ohjelmaa lapsille. Tervetuloa mukaan työpajaan perjantaina ja ulkoilmaesitykseen lauantaina, tarkemmat tiedot kuvan alta!

SA-NA-LEIK-KI –sanataidetyöpaja lapsille

Työpajassa sanoja etsitään, kokeillaan, taivutellaan ja kierrätetään. Sanoja pilkotaan pieniksi ja kasvatetaan suuriksi. Sanoilla leikitään ja niitä kuunnellaan, ja ehkä niistä löydetään myös tarina! SUPER teatterin ja Lahden Runomaratonin sanataidetyöpaja on tarkoitettu kirjoittamisesta innostuneille lapsille (kirjoitustaito vaaditaan). Sanataidetyöpaja järjestetään SUPER teatterissa perjantaina 2.9. klo 17–18.30. Ennakkoilmoittautumiset sähköpostitse: teatteri@superteatteri.fi. Sanataidetyöpajaa ohjaavat Emilia & Tero Porali.

ENTTEN TENTTEN –ulkoilmaesitys

Entten tentten on vauhdikas ja leikkisä lapsille suunnattu ulkoilmaesitys, joka rakentuu perinteisten lasten lorujen ja riimien ympärille. Entten tentten teelikamentten, Satu meni saunaan, harakka huttua keittää ja monet muut vanhat mutta rakastetut lorut heräävät henkiin tässä musiikillisessa sirkus- & tanssiesityksessä, joka innostaa katsojansakin mukaan iloisiin loruleikkeihin. Esitys on täysin akustinen.

MUSIIKKI: Matias Partanen ja Tero Porali TANSSI/SIRKUS: Salla Santanen ja Mika Seppälä KESTO: noin 25 min. Esitykset nähdään Lahden kaupunginkirjaston edustalla lauantaina 3.9. klo 12 & klo 13:30