LAHDEN RUNOMARATON
12.–15.9.2024 OHJELMA
Ajat ovat arvioita. Kaikkiin tapahtumiin vapaa pääsy.
Torstai 5.9. klo 18-23:30 – Akustinen klubi 15 v. x Lahden Runomaraton
Ravintola Torvi, Loviisankatu 8 | Vapaa pääsy
Akustisen klubin 15 v. syntymäpäiväklubi tarjoilee uutta musiikkia, hienoa tulkintaa sekä välitöntä tunnelmaa monenkirjavien akustisen instrumentin säestämien esitysten avulla. Klubi-isäntä toimii Ville Kujala. Open Stage on avoin kaikille trubaduureista ja tähtiartisteista, runon lausujiiin ja kuoroihin asti. Esiintymisaika on n. 1-5 kappaleen verran per esiintyjä. Huom! Klubin painopiste on soolo tai duo kokoluokan orkestereissa. Talon puolesta klubilla on PA-laitteisto ja äänimiksaaja, mutta muista ottaa oma soitin mukaan. Ilmoittautuminen paikan päällä tuntia ennen ohjelman alkua. Tervetuloa!
Tapahtumaa suojelee: Lahden Rytmin Ystävät ry
Sunnuntai 8.9. klo 18:00 – Runokirkko
Salpausselän kirkko, Petsamonkatu 10 | Vapaa pääsy
Perinteinen Runokirkko järjestetään tänä vuonna 11. kerran osana Lahden Runomaraton festivaalia. Sen teemana on Arki, jota tarkastellaan harmauden ja juhlan kautta ihmisen parhaana aikana. Teema linkittyy festivaalin teemaan Kaikki juuri arjen kaikkialla läsnä olevaisuutena, jossa kuitenkin on erilaisia kokemuksellisia tiloja.
Runokirkon lausunnallisesta puolesta kantavat vastuun Päijät-Hämeen Lausujat. Musiikista huolehtivat Matti Turunen ja Ainokaisa Pitkänen ja mielirunosta puheen pitää Kaarina Koho-Leppänen. Runokirkko järjestetään Päijät-Hämeen Lausujien, Lahden Runomaratonin, Lahden NNKY:n ja Salpausselän seurakunnan yhteistyönä.
Torstai 12.9. klo 18:30-21 – ROUHEE Open mic
Opiston Kunkun juhlasalissa, Harjukatu 46 | Vapaa pääsy
Tervetuloa Lahden omaan ja supersuosittuun lavarunousklubiin, ROUHEE Open mic:iin, jota runoilija-sanataideohjaaja Milla Koivu on säännöllisesti luotsannut jo kolmen vuoden ajan. ROUHEE Open MIc järjestetään nyt ensimmäistä kertaa yhteistyössä Lahden Runomaratonin kanssa ja sen avausrunoilijana toimii Heikki Hagman. Tule rohkeasti esittämään itse kirjoittamiasi runoja mikin varteen heti tämän lämppäriesityksen jälkeen. Ilmoittautumiset avomikkiin paikan päällä puoli tuntia ennen tapahtuman alkua.
Perjantai 13.9. klo 16:30-21:00
Pikkuteatteri, Loviisankatu 8
Teatterin lämpiö
Klo 16:30-21:00 Kirjamyyntiä
Aviador Kustannus, Osuuskunta Kirjasin ja Kulttuurivihkot
Teatterin näyttämö
Klo 17:00 Ohjelma alkaa
Klo 17:15 Paneeli: Runouden merkitys – miksi runous kannattaa?
Fasilitoi Essi Leppänen. Keskustelijoina Tommi Parkko, Tania Nathan ja Elsa Tölli
Essi Leppänen
Runoilija, muusikko, kirjakustantaja ja Lahden Runomaratonin tuottaja vuodesta 2022 lähtien.
Tommi Parkko
Runoilija, tietokirjailija, luovan kirjoittamisen opettaja sekä kustantaja, joka on tehnyt runouden kanssa töitä usealla eri tavalla jo 1990-luvun alusta alkaen. Hän on ansioitunut runoyhteisöjen rakentaja; perustanut Runoyhdistys Nihil Interit ry:n, Osuuskunta Poesian, Haminan runoyhdistyksen, Kirjan talon ja Osuuskunta Kirjasimen. Yhteisöllisyys on keskeinen osa Tommin työskentelyä ja hän tekee paljon lyyrisiä yhteistöitä muiden kanssa.
Tania Nathan
Dekoloniaalinen runoilija ja kirjailija. Hän työskentelee ihmeen ja kauhun, ilon ja surun risteyskohdissa. Tällä hetkellä hänen työtään ohjaavat teemat ovat dekolonialismi, elämä, rakkaus ja muistaminen. Kun hän ei esiinny, aktivismi, parisuhdeanarkia, yhteisöllisyys, antikapitalismi ja lepo ovat tärkeällä sijalla hänen elämässään.
Elsa Tölli
Yhdistelmä runoilijaa, esiintyjää ja huikentelijaa. Hänen sydämensä hakkaa riskaabelille herkkyydelle, unohtuneille iskelmä-diivoille sekä esiintymistilanteen perkuulle. Hänen työskentelynsä keskiössä on elämää syleilyvyys sekä kiireetön läsnäoleva yhteistyö. Taiteilijana Elsa on innostunut haastamaan kilpailuhenkeen ja yksin puristamiseen perustuvia rakenteita esimerkiksi yhdessä kirjoittamalla, opitun jakamisella sekä pitkäaikaisia kollegioita vahvistamalla. Elsalle runous on todellista yhteiskunnan multaa, josta uusi, vikuroiva ja sanoinkuvaamaton versoo eloon.
Klo 18:30 Mari Laaksonen, Circuit Arcadia, runoesitys
Circuit Arcadia
Tamperelaisen Circuit Arcadian esitys punoo yhteen pohjoisessa maisemassa elävien olentojen tarinoita, videokuvaa ja ääntä. Esitys perustuu runoilija Mari Laaksosen ensi vuonna julkaistavaan runolliseen proosateokseen Miksi joet juoksevat. Teoksen teksti ja luenta Mari Laaksonen.
Klo 18:45 Elsa Tölli, runoesitys
Elsa Tölli
Yhdistelmä runoilijaa, esiintyjää ja huikentelijaa. Hänen sydämensä hakkaa riskaabelille herkkyydelle, unohtuneille iskelmä-diivoille sekä esiintymistilanteen perkuulle. Hänen työskentelynsä keskiössä on elämää syleilyvyys sekä kiireetön läsnäoleva yhteistyö. Taiteilijana Elsa on innostunut haastamaan kilpailuhenkeen ja yksin puristamiseen perustuvia rakenteita esimerkiksi yhdessä kirjoittamalla, opitun jakamisella sekä pitkäaikaisia kollegioita vahvistamalla. Elsalle runous on todellista yhteiskunnan multaa, josta uusi, vikuroiva ja sanoinkuvaamaton versoo eloon.
Klo 19:00 Maaria Ist, runoesitys
Maaria Ist
Runoja, sanoja ja symboliikkaa rakastava lava- sekä esikoisrunoilija, joka nauttii paitsi havainnoida, kirjoittaa ja sanoittaa ympäristön ilmiöitä – myös esiintyä suurella palolla ja intohimolla. Hän on ennen kaikkea lavarunoilija, jolle oleellista on, että jokainen runo tulee sielun tai selkärangan ytimestä asti, räjähtää lavalle tuhansiksi säkenöiviksi kirjainten ja tunteiden valopalloksi, olematta kuitenkaan sekava, hyhmäinen tai vaikeasti ymmärrettävä. Maaria Istin runojen kohderyhmää ovat kaikki – niitä on toistuvasti kuvailtu samaistuttaviksi ja helposti lähestyttäviksi ”salamasotavyörytyksiksi”.
Klo 19:30 Heikki Hagman, Syljen suusta mustarastaan -runoesitys
Leikkimielinen Syljen suusta mustarastaan runoesitys käsittelee sitä, miten ihmiset toimivat osana joukkuetta, miten he pyristelee pysyäkseen työelämän rattaissa ja toisaalta sitä, miten päihteet voivat samanaikaisesti tuoda ihmiselle kaveriporukan ja viedä hänen perheensä.
Heikki Hagman
Lavarunouteen rakastunut työhönvalmentaja, isä, puoliso ja harrastajanäyttelijä. Sosionomi ja pedagogi, intohimona dialogi. Lavarunoilijana hän on osallistunut yli kahteenkymmeneen open mic-tilaisuuteen, kisannut parissa Lahden Poetry Slamissa ja kertaalleen Poetry Slamin SM-kisoissa. Harrastajanäyttelijänä Heikillä on kertynyt kokemusta mm. Lahden Lauantainäyttämöltä ja Orimattilan teatterista.
Klo 19:45 Tania Nathan stand up-runoesitys
Tania Nathan
Runoilija, joka haaveilee kolonialismia purkavasta maailmasta, mutta elää sellaisessa, joka ei sitä ole, joten hän tykkää värittää viivoja ja vitsailla monikielisesti tämän olemassaolon kauhuista, kauneudesta ja uskomattomuudesta.
Klo 20:15 Katriina Ranne ja Oteanankanduro aka Ato Kwamina Hasford (GH) runoesitykset ja keskustelu afrikkalaisesta runoudesta
Lahtelainen runoilija-kääntäjä Katriina Ranne esittää suomentamiaan ghanalaisia runoja. Mukana on monen tyylistä lyriikkaa eri vuosikymmeniltä. Viimeinen on Ranteen suomennos Ato Hasfordin (Otenankandutro) runosta.
Katriina Ranne
Ranne on kääntänyt ensimmäisen suomenkielisen kokoelman afrikkalaista runoutta (Korallia ja suolakiteitä, Poesia 2015) ja tehnyt Ylelle radiosarjan Afrikkalaisia kirjoituksia. Hän on väitellyt swahilirunoudesta Lontoon yliopistossa ja opettanut afrikkalaista kirjallisuutta, elokuvaa ja swahilin kieltä Helsingin ja Lontoon yliopistoissa.
Oteanankanduro
Oteanankanduro, käärmeenpuremien parantaja, on ghanalainen monialainen taiteilija ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden aktivisti. Hän identifioituu kokeelliseksi, laulajaksi, nostalgiseksi ja queeriksi. Oteanankanduron runoesitys on kannanotto hänen kotimaassaan läpimennyttä homovastaista lakiesitystä vastaan sekä solidaarinen mustille ja queereille marginaaliryhmille ja maahanmuuttajille kaikkialla maailmassa. Se on Nwomkoron, akan-heimon naisten kansanmusiikkigenren, juhlaa ja huuto länsimaille, jotta ne lopettaisivat kansanmurhat ja massojen turruttamisen uskonnon ja valkoisen ylivallan kulttuurin keinoin.
Klo 21:00 Ohjelma loppuu
Lauantai 14.9.2024, klo 11-23:45
Lahden kaupunginkirjasto, monitoimitila, Kirkkokatu 31
Klo 11:00–15:00 Lavarunoilijoiden palautetyöpaja
Ohjaajana Outi Virtanen. Ilmoittautumiset outijvirtanen@gmail.com 13.9. mennessä.
Oletko kiinnostunut lavarunoudesta mutta arastelet vielä lavalle nousua ja omien tekstien esittämistä? Kaipaatko uusia näkökulmia avaavia kommentteja ja tukea kirjoittamiseen? Haluatko hioa esiintymistäsi? Tule lavarunoilijoiden vertaistyöpajaan esittämään, kommentoimaan ja keskustelemaan lavarunoudesta kannustavassa hengessä. Mukaan tarvitset vain runojasi ja kirjoitusvälineet.
Outi Virtanen
A.k.a MollaMai on lavarunoilija ja sanahamsteri. Hän kirjoittaa ja esittää murteella joka on Etelä-Karjalaista perua, mutta joka hyrisee runoissa ihan omanlaisenaan. Outin tyyliä on herkutella sanoilla ja rytmillä, kirjoittaen pieniä hetkiä ja sussiunailen maailmanmenoa.
Pikkuteatteri, Loviisankatu 8
Teatterin lämpiö
Klo 16:30-21:00 Kirjamyyntiä
Näyttämö
Klo 16:00–17:30 Somaattinen luovan kirjoittamisen työpaja
Vetäjänä Emma Kokkonen. Ilmoittautumiset emma.kokkonen@gmail.com torstaihin 5.9. mennessä.
Työpajassa yhdistyy lempeä, somaattinen kehotyöskentely ja luova kirjoittaminen. Osallistujilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta liikunnasta tai kirjoittamisesta. Työpajassa tehtävät liikkeet ja kirjoitusharjoitukset ohjeistetaan tarkasti ja siihen voi osallistua kaikenikäiset, kirjoitustaidon omaavat henkilöt. Työpajassa tarvittavat välineet ovat jumppamatto/patja ja omat muistiinpanovälineet.
Emma Johanna Kokkonen on lahtelainen kirjallisuustieteen kandidaatti sekä viime keväänä Hämeen Kesäyliopistosta sanataideohjaajaksi valmistunut luovan kirjoittamisen ja kirjallisuuden ammattilainen. (@lovemmajohanna)
Klo 18:30 Eemeli Mäkinen, runoesitys
Eemeli Mäkinen
Runoilija Lahdesta sekä Lahen Poetry Slam osakisan tuore voittaja. Hänet tunnetaan myös nimillä Conan O’Sherlock, Kotka ja Hämeenkadun Kallonkutistaja. Toisinaan hän jättää viidakon ja kulkee kaupungissa, kuin yksi meistä. Silloin hän saattaa esittää ajatuksiaan runon muodossa, ja antaa niiden puhua puolestaan.
PERUTTU: Aarni Pieski ja Varjo Sarsila, Elf eyes -runoesitys
Ilta on langennut purppuraisena maailman ylle, taivaan tilalla rupeutunut haava. Sen reunoilla märkää tähdettä, röpelöistä kulkua. Metsä kukkii sitä enemmän mitä syvemmälle siinä leviää.
Vuotohaivenelta putoaa yksi suortuvistaan. Edellä kulkeva Kuolahohto kääntyy katsomaan. Suortuva pakenee. Kuolahohto avaa kimaltelevaa ihoaan hieman suuremmaksi, jotta sen perällä piilevä katse näkisi pimeässä kyyristelevän ystävänsä. Vuotohaiven tuijottaa takaisin suurilla laventelinhohtoisilla silmillään.
Elf eyes. “Ajattelin, että ehkä jos ne luulee meitä niiksi, niin ne antaa meidän katsoa niitä pidempään.” Mättäästä puskee läpi metallisia sydänjuotteita.
Aarni Pieski on saamelainen kirjoittaja, dramaturgi ja kuraattori. Häntä kiehtoo vapauden ja hoivan väistämätön yhteenkietoutuma. Varjo Sarsila on kirjoittaja ja kuvataiteilija. Hän rakastaa limsaa, yhteyden tunnetta ja limaisia eläimiä. He haaveilevat vapaasta Palestiinasta.
Klo 18:45 Reetta Pekkanen, runoesitys
Reetta Pekkanen
Turussa asuva runoilija, joka on kirjoittanut neljä runoteosta. Niistä viimeisin, Katkaistut tulppaanit (Poesia 2023), on teos mielen ja ruumiin merkillisestä yhteenkietoutumisesta, hajoamisesta ja uudesta kasvusta. Lahdessa Pekkanen esiintyy nyt ensimmäistä kertaa.
Klo 19:30 Kipinäklubi – Jorma Martikainen, J.K. Ihalainen, Anja Erämaja ja Stina Saari
Kipinäklubin tarkoituksena on tuoda esiintymään runoilijoita ja heidän inspiraationsa lähteitä – muita runoilijoita. Kipinäklubin taustalla on Turun runoviikoilla alkunsa saanut konsepti, jonka motiivina on halu juhlistaa yhteyksiä, yhteisöjä ja jatkumoita. Ensimmäinen kutsuvierasrunoilija on saanut nimetä tapahtuman esiintyjäksi yhden itselleen erityisen tärkeän runoilijan Suomesta, jonka haluaisi nähdä festivaalin ohjelmistossa – joka taas on saanut nimetä omansa, ja niin edelleen kunnes koossa on yhteensä neljä runoesitystä. Lopputuloksena on yhteisöllinen kattaus kimaltelevaa esitettyä runoutta.
Jorma Martikainen
70/80-lukujen taitteessa aloittanut lahtelainen runoilija, joka on julkaissut kolme runokokoelmaa ntamon kautta, kaikki vuoden 2012 jälkeen. Jorma on myös vuosikaudet yllläpitänyt Möysä-nimistä runoblogia, joka tällä hetkellä elää hiljaiseloa.
J. K. Ihalainen
Runoilija, tietokirjailija, kääntäjä, kirjapainaja ja kustantaja. Viime vuonna hän sai Alex Matson -palkinnon ja Kirjallisuuden valtionpalkinnon. Hän vaikuttaa Siurossa.
Anja Erämaja
Runoilija on julkaissut kuusi runoteosta. Viimeisin, huhtikuussa ilmestynyt Joku menee aina ensin (WSOY), on kirja kiinnipitämisestä, luopumisen vaikeudesta, elämänhalusta ja siitä, mihin kaikkeen täällä voi herätä.
Stina Saari
Helsinkiläinen runoilija, jonka runoissa ääni, liike ja kuvallisuus yhdistyvät uudella tavalla: kieli särkyy, säikkyy, naksuu, jytisee ja laulaa. Esikoiskirja Änimling (2018) sai hyvät arvostelut ja palkintomenestystä, samoin lempeä toisinkoinen Onninno (2023).
Klo 20:45 Pikkuteatterin ohjelma loppuu
Klo 21:15 -23:45 Lahden Runomaraton iltaklubi
Ravintola Tirra, Loviisankatu 8
Mikko Kallio, Kaikki miehestä -runoesitys
Mikko Kallio on heinolainen lavarunoilija, jolla on pohjalaiset juuret ja reisilihakset. Kalliolta ei ole ihmeemmin ilmestynyt julkaistuja runoteoksia vaan on enemmän lausunnan miehiä. Sydäntä lähellä on kapakkarunous ja ohitusleikkaukset. Kallio voitti Poetry Slamin Lahden SM-osakilpailun vuonna 2016 ja oli samana vuonna valtakunnallisilla SM-sessioissa kolmas. Kalliolle lavarunous on sado-masohenkistä soolopainia munasillaan julkisessa tilassa, vaikkakin kirjoittaminen on yksinäistä itsensä kohtaamista. Kallio on myös toiminut runouden opettajana Heinolan kansalaisopistossa 2010-luvun molemmin puolin.
Ester Nuori Leppä, rap-esitys
Ester Nuori Leppä on rap-artisti ja runoilija. Tällä hetkellä Leppää kiehtoo syvä taivas, puutarhanhoito ja kaiken läpäisevä, hienovarainen orgaanisuus. Leppä on julkaissut toukokuussa 2023 albumin nimeltään Polka Memoriam (Helmi Levyt, 2023), jonka kappaleet sijoittuvat mm. psyykkisen kuormituksen, maailmanlopun, rakastumisen ja metroraiteiden laitamille. Lepän viimeisin runokokoelma Maanantai ja mustat hitit (WSOY, 2022) käsittelee menetystä ja epäonnistumista pop-hokemien hengessä.
Susanna Leppänen, musiikkiesitys
Susanna Leppänen on omaääninen taiteilija, joka säveltää ja tekstittää tärkeimmälle instrumentilleen: Susanna Leppäselle. Lauluissaan ja laulullaan Susanna tekee kaiken tavalla, joka saa kuulijan ennemminkin hymyilemään elämän hölmölle pöyhistelylle kuin murehtimaan sen ahavaista karheutta. On kuin elämän mittainen, tummapukuinen saattue olisi puettu kepeään kesämekkoon, jonka helmaa raikas tuuli heiluttelee. Susannan nopeasti koukuttavat kappaleet karttavat kliseitä, ja hän nostaa sanoituksissaan viekoittelevan hassuttelevalla otteella ikäviäkin asioita eteen niin, että kuulija ei edes huomaa minkälaiseen teatteriin on tullut vedetyksi mukaan: kullatut vankkurit vaihtuvat tyhjyyttään kaikuviksi saleiksi, matka joutuu liesituulettimelta saunan taakse, rautateiltä tähtitaivaalle.
Sunnuntai 15.9.2024, klo 14-16
SUPER teatteri, Mariankatu 8
14:00-15:00 Lukutaitoisten lasten Liisa Ihmemaassa teemainen Hölynpöly-sanataidepaja, jossa sukelletaan sanojen hullunkuriseen maailmaan. Työpajassa sanoja etsitään, kokeillaan, taivutellaan ja niillä leikitään. Sanoja pilkotaan pieniksi ja kasvatetaan suuriksi. Liisa Ihmemaassa kirjan hengessä tuotetaan mitä mielikuvituksellisempia hölynpöly-loruja ja riimejä, joissa kaikki on sallittua.
Ohjaajina SUPER teatterin Emilia ja Tero Porali. Emilia on montessoriohjaaja sekä lasten ja nuorten erityisohjaaja ja vastaa SUPER teatterin lasten teatterikerhoista. Liisa Ihmemaassa -näytelmään Emilia luo näytelmän värikkään ja mielikuvituksellisen puvustuksen. Tero on SUPER teatterin taiteellinen johtaja, joka on sovittanut Lewis Carrollin tekstin, ja myös ohjaa Liisa Ihmemaassa -näytelmän. Tero nähdään Liisassa lavallakin mm. Hullun Hattumaakarin roolissa.
Ilmoittautumiset teatteri@superteatteri.fi torstaihin 5.9. mennessä.
Hämärin jooga (Toisintekijöitten sali), Hämeenkatu 9 a, U-kerros
12:00-16:00 Runorauha-työpaja, ohjaajina Auli Kokkonen ja Lealiisa Kivikari Ilmoittautumiset viestillä 044 544 5514 tai auli.kokkonen@gmail.com torstaihin 5.9. mennessä.
Runorauha-työpaja koostuu kahdesta osasta: rauhoittavasta joogaharjoituksesta ja runojen kirjoittamisesta. Hidas yinjooga ja rumpumeditaatio pehmentävät kehoa sekä mieltä ja pudottavat kuin huomaamatta syvemmälle tajuntaan ja intuitioon. Tästä kuohkeasta maaperästä ryhdytään joogan jälkeen keräämään runoja sanataideohjaajan opastuksella. Kahvia, teetä ja pientä syötävää on tarjolla.
Auli Kokkonen
Lahtelainen joogaopettaja, runoilija, lavarunoilija ja perinnesaunottaja. Hän tekee myös graafista suunnittelua, kirjojen taittoa sekä erilaisia taideprojekteja. Runorauha -työpajassa hän ohjaa yinjoogan ja rumpumeditaation.
www.kokotar.fi/home | Instagram: @kokotar_
Lealiisa Kivikari
Lahtelainen runoilija, lavarunoilija sekä sanataide-, Vedic Art- ja kirjallisuusterapiaohjaaja. Hän toimii myös Wellamo-opiston tuntiopettajana. Runorauha -työpajassa hän ohjaa luovan kirjoittamisen osuuden.
Facebook: Runot Lealiisa Kivikari | Instagram: @lealiisa_k
LAHTI POETRY MARATHON
12.–15.9.2024 PROGRAMME
Times are estimates. Free entry to all events.
Thursday 5.9. klo 18-23:30 – Acoustic Club 15 years x Lahti Poetry Marathon
Restaurant Torvi, Loviisankatu 8 | Free admission
Acoustic Club’s 15th birthday club offers new music, great interpretation and warm atmosphere with a variety of performances accompanied by acoustic instruments. The club is hosted by Ville Kujala. The Open Stage is open to everyone from troubadours and star performers to poetry reciters and choirs. Performance time is approximately 1-5 songs per performer. Please, note that the focus of the club is on solo or duo size orchestras. The venue offers PA equipment and a sound mixer, but please be sure to bring your own instrument. Sign up on-site one hour before the program begins. Welcome!
The event is protected by: Lahti Friends of Rhythm Association
Sunday 8.9. at 18:00 – Poetry Church
Salpausselkä Church, Petsamonkatu 10
The traditional Poetry Church will be held for the 11th time this year as part of the Lahti Poetry Marathon festival. Its theme is Everyday Life, which is explored through the lens of greyness and contrast (celebration) as the best of time of human life. This theme links to the festival’s theme of Everything through the ubiquity of everyday life, yet with different experiential spaces.
Poetry Churches’ poems will be recited by Päijät-Häme Reciters. The music will be provided by Matti Turunen and Ainokaisa Pitkänen and the speech about the favourite poem is given by Kaarina Koho-Leppänen. The Poetry Church is organized in collaboration with Päijät-Häme Reciters, Lahti Poetry Marathon, Lahti NNKY and Salpausselkä congregation.
Thursday 12.9. at 18:30-21 – ROUHEE Open mic
Opiston Kunkku Banquet Hall, Harjukatu 46 | Free admission
Welcome to Lahti’s very own and super popular spoken word club, ROUHEE Open mic, which has been regularly led by poet and creative writing mentor Milla Koivu for three years now. ROUHEE Open MIc is organised for the first time in collaboration with Lahti Poetry Marathon and its opening act is Heikki Hagman’s performance. Feel free to come and perform your self-written poems at the mic immediately after the warm-up performance. Sign up for the open mic on site half an hour before the programme starts.
Friday 13.9. at 16:30-21:00
Theatre Pikkuteatteri, Loviisankatu 8
Theatre foyer
16:30-21:00 Book sales by
Aviador Kustannus, Osuuskunta Kirjasin and Kulttuurivihkot
Theatre Main stage
17:00 Programme starts
17:15 Panel: Meaning of poetry -why is poetry worthwhile?
Facilitated by Essi Leppänen. Debaters: Tommi Parkko, Tania Nathan and Elsa Tölli.
Essi Leppänen
A poet, musician, book publisher and the producer of Lahti Poetry Marathon since 2022.
Tommi Parkko
A poet, non-fiction writer, creative writing teacher and publisher who has been working with poetry in various ways since the early 1990s. He is an accomplished poetry community builder, having founded the Poetry Association Nihil Interit ry, the Poetry Cooperative Poesia, the Hamina Poetry Association, the House of Book (Turku) and the Poetry Cooperative Kirjasin. Community is central to Tommi’s work and he does a lot of lyrical collaborations with others.
Tania Nathan
A decolonial poet and writer. She works in the intersections of wonder and horror, joy and grief. Themes that currently inform her work are decoloniality, life, love and remembering. When she isn’t performing, activism, relationship anarchy, community, anticapitalism and rest are themes that are important to her life.
Elsa Tölli
A poet and performer. Her heart beats for risky sensibility, forgotten musical divas and deconstructing the performance. At the heart of her work is the act of embracing life and an unhurried, rooted collaboration. As an artist, Elsa is inspired to challenge structures that are based on competitiveness and managing alone, for example through writing together, sharing what she has learned and strengthening long-term collaborations. For Elsa, poetry is the real soil of society, from which the new, the quirky and the ineffable sprout to life.
18:30 Mari Laaksonen, Circuit Arcadia, poetry performance
Circuit Arcadia
Circuit Arcadia from Tampere weaves together stories, video and sound of creatures living in the northern landscape. The performance is based on poet Mari Laaksonen’s poetic prose work Miksi joet juoksevat (Why Rivers Run), that is to be published next year. Text and reading by Mari Laaksonen.
18:45 Elsa Tölli, poetry performance
Elsa Tölli
A poet and performer. Her heart beats for risky sensibility, forgotten musical divas and deconstructing the performance. At the heart of her work is the act of embracing life and an unhurried, rooted collaboration. As an artist, Elsa is inspired to challenge structures that are based on competitiveness and managing alone, for example through writing together, sharing what she has learned and strengthening long-term collaborations. For Elsa, poetry is the real soil of society, from which the new, the quirky and the ineffable sprout to life.
19:00 Maaria Ist, poetry performance
Maaria Ist
A spoken word poet, who has just published her first collection. She enjoys not only observing, writing and lyricising about her surroundings but also performing with great fire and passion. Above all, she is “a stage poet”, for whom it is essential that each poem comes from the very core of the soul or spine, exploding on stage in thousand sparks of letterly emotions without being confusing, contrived or difficult to understand. Maaria Ist’s poems are aimed at everyone – they have been repeatedly described as lucid and accessible ‘lightning ball roll outs’.
19:30 Heikki Hagman, I´m spitting out a blackbird poetry performance.
Playful I´m spitting out a blackbird poetry performance is about how people work as part of a team; how they struggle to stay on the job and how drugs can simultaneously bring a group of friends and take away a family.
Heikki Hagman
A spoken word poet, work coach, father, spouse and an amateur actor. A social scientist and educator with a passion for dialogue in short. As a lyric poet he has participated in more than twenty open mic events, competed in a couple of Lahti Poetry Slams and once in Finland´s Poetry Slam Championship. As an amateur actor, Heikki has gained experience in Lahti Saturday Stage and Orimattila Theatre among others.
19:45 Tania Nathan, stand up-poetry performance
Tania Nathan
A poet that dreams about a decolonial world but lives in one that isn’t so she likes to color in the lines, and joke in the multilingual about the horrors and beauty and incredulousness of this existence.
20:15 Katriina Ranne and Oteanankanduro aka Ato Kwamina Hasford (GH) poetry readings and discussion on African poetry
Katriina Ranne, a poet-translator from Lahti, will present her translations of Ghanaian poems including a wide range of poems from different decades. The last one is Ranne’s translation of a poem by Ato Hasford (Otenankandutro).
Katriina Ranne
Ranne has translated the first collection of African poetry in Finnish (Korallia ja suolakiteitä, Poesia 2015) and has produced a radio series African Writings for Yle. She has a PhD in Swahili poetry from the University of London and has taught African literature, film and Swahili at the Universities of Helsinki and London.
Oteanankanduro
Oteanankanduro, the healer of snakebites, is a ghanaian multidisciplinary artist and activist in social justice work. He identifies as Experimental, Vocal, Nostalgic and Queer. His performance is in solidarity with black and queer marginalized groups and immigrants everywhere, in protest to the Anti-Gay Bill passed in his Homecountry, Ghana. It is a celebration of Nwomkoro, the women’s folk music genre of the Akan tribe, and a call out to Western Powers to stop committing genocides and numbing the masses through religion and white supremacist ideals.
21:00 Programme ends
Saturday 14.9.2024 at 11-23:45
Lahti City Library, multifunctional room, Kirkkokatu 31
11:00–15:00 Feedback workshop for spoken word poets
Facilitated by Outi Virtanen. Registration at outijvirtanen@gmail.com by the 13th of September.
Are you interested in spoken word poetry but still shy about getting up on stage and performing your own lyrics? Do you need comments and support to open up new perspectives on your writing? Want to hone your performance? Come to spoken word poetry peer workshop to perform, comment and discuss spoken word in a supportive atmosphere. All you need is your poems and writing equipment.
Outi Virtanen
A.k.a MollaMai is a spoken word poet and a word hoarder. She writes and performs in a dialect that is of South Karelian origin, but which hums in her poems in a way that is all her own. Outi’s style is to indulge in words and rhythm, writing about those small and OMG -moments.
Theatre Pikkuteatteri, Loviisankatu 8
Theatre foyer
16:30-21:00 Book sales by
Theatre Main Stage
16:00–17:30 Somatic creative writing workshop
Led by Emma Kokkonen. Registration at emma.kokkonen@gmail.com by Thursday 5.9.
The workshop combines gentle, somatic bodywork and creative writing. Participants do not need to have previous experience in any specific physical exercise or writing. The movements and writing exercises in the workshop will be carefully guided and are open to people of all ages and writing skills. The equipment needed for the workshop is a gym mat/mattress and your own note-taking equipment.
Emma Johanna Kokkonen is literary professional from Lahti with BA in Literature. This year she also graduated from Häme Summer University as a creative writing instructor. (@lovemmajohanna)
18:30 Eemeli Mäkinen, poetry performance
Eemeli Mäkinen
A poet from Lahti and a recent winner of the Lahti Poetry Slam competition. He is also known as Conan O’Sherlock, Kotka and Hämeenkatu’s Skullcracker. Sometimes he leaves the jungle and walks in the city, like one of us. Then he might express his thoughts in the form of a poem, and let them speak for themselves.
CANCELLED: Aarni Pieski and Varjo Sarsila, Elf eyes -poetry performance
The evening has fallen purple over the world, the sky has been replaced by a ragged wound. Wet scraps at its edges, an uneven passage. The forest blooms the deeper one spreads in it.
Bleedbristle drops one of its wisps. Droolgleam, walking ahead, turns to look. The wisp flees. Droolgleam opens its lustering skin a little wider, so that the gaze hiding deep within can see its friend cowering in the darkness. Bleedbristle stares back with its large lavender shimmering eyes.
Elf eyes. “I thought maybe if they thought we were them, they’d let us look at them a little longer.” Metallic heart furrows push through from the tussock.
Aarni Pieski is a Sámi writer, dramaturg and curator. He is fascinated by the inevitable intertwining of freedom and care. Varjo Sarsila is a writer and visual artist. They love lemonade, a sense of connection and slimy animals. They both dream of a free Palestine. (The performance is in Finnish. / esitys on suomeksi.)
18:45 Reetta Pekkanen, poetry performance
Reetta Pekkanen
A Turku-based poet who has written four works of poetry. Her latest, Cut Tulips (Poesia 2023), is a work about the strange intertwining of mind and body, about disintegration and new growth. Pekkanen is performing in Lahti for the first time.
19:30 Kipinäklubi / Sparks Club – Jorma Martikainen, J.K. Ihalainen, Anja Erämaja ja Stina Saari.
The aim of Kipinäklubi/ Sparks Club is to bring poets and the sources of their inspiration – other poets – to perform. Kipinäklubi is inspired by a concept that originated at the Turku Poetry Festival, motivated by a desire to celebrate connections, communities and continuities. The first guest poet is invited to nominate one poet from Finland who is particularly important to him/her/they and whom he/she/they would like to see in the festival’s programme – who in turn is invited to nominate his/her/their own, and so o, until there are four poetic performances in total. The end result is a communal and sparking set of performed poetry.
Jorma Martikainen
A poet from Lahti who started out in the turn of 70s and 80s and has since 2012 published three collections of poetry through ntamo publishing. Jorma has also for years maintained a poetry blog called Möysä, which is currently a bit less active.
J. K. Ihalainen
A poet, non-fiction writer, translator, printer and publisher. Last year he was awarded the Alex Matson Prize and Finnish State Prize for Literature. He lives and works in Siuro.
Anja Erämaja
The poet has published six works of poetry. The latest, Somebody Always Goes First (WSOY), published in April, is a book about holding on, the difficulty of giving up, the will to live and the all sorts of realizations that come with it.
Stina Saari
A Helsinki-based poet whose poems combine sound, movement and imagery in a new way: language breaks, squeaks, clicks, crackles and sings. Her debut book Änimling (2018) received good reviews and awards, as did her gentle second collection Onninno (2023).
20:45 Theatre programme ends
21:15-23:45 Lahti Poetry Marathon Evening Club
Restaurant Tirra, Loviisankatu 8
Mikko Kallio, All about man poetry performance
Mikko Kallio is a performance poet from Heinola with roots and thigh muscles from Pohjala. Kallio’s hasn´t published many poetry collections as he is more of a man of spoken word on stage. Close to his heart is tavern poetry and bypass surgery. Kallio won the Lahti Poetry Slam World Championship in 2016 and was third in the national Poetry Slams in the same year. For Kallio, spoken word is sado-masochistic solo wrestling naked in a public space, even though writing is a solitary self-encounter. Kallio has also worked as a poetry teacher at Heinola Community College around both sides of 2010s.molemmin puolin.
Ester Nuori Leppä, rap performance
Ester Nuori Leppä is a rapper and poet. She is currently fascinated by the deep sky, gardening and the subtle organicism that permeates everything. In May 2023, Leppä has released an album called Polka Memoriam (Helmi Levyt, 2023), whose songs are set on the fringes of psychological stress, the end of the world, falling in love and metrorails. Leppä’s latest collection of poems, Maanantai ja mustat hitit (WSOY, 2022), deals with loss and failure in the spirit of pop anthems.
Susanna Leppänen, musical performance
Susanna Leppänen is a solo artist who composes and does lyrics for her main instrument: Susanna Leppänen. In her songs and vocals, Susanna does everything in a way that makes the listener smile at the silly fluffiness of life rather than mourn its coarseness. Her art is as if a life-long, dark-clad escort is dressed in a light summer dress with a fresh breeze fluttering at the hem. Susanna’s quickly addictive songs shy away from clichés, and in her lyrics she brings even the most unpleasant things to the fore with a slyly humorous touch, so that the listener doesn’t even notice what kind of theatre he has been drawn into: gilded wagons are transformed into halls that echo with emptiness, the journey goes from the stove behind the sauna, from the railway to the starry sky.
Sunday 15.9.2024 at 14-16
SUPER Theatre, Mariankatu 8
14:00-15:00 Alice in Wonderland themed Nonsense -workshop for literate children, where you dive into the crazy world of words. The workshop involves searching, experimenting, bending and playing with words. Words are chopped up into small ones and grown into big ones. In the spirit of the book, Alice in Wonderland, this workshop produces the most imaginative nonsense stories and rhymes, where anything goes.
Directed by Emilia and Tero Porali of SUPER Theatre. Emilia is a Montessori instructor and a special instructor for children and young people and is responsible for the SUPER Theatre’s children’s theatre clubs. For Alice in Wonderland, Emilia creates the colourful and imaginative costumes for the play. Tero is the artistic director of SUPER Theatre, who has adapted the text by Lewis Carroll, and directs the Alice in Wonderland play. Tero will also be seen as the Mad Hatter of Alice in Wonderlnad on stage.
Please sign up by sending e-mail to: teatteri@superteatteri.fi by Thursday 5.9.
Hämärin jooga (Hall of Toisintekijät), Hämeenkatu 9 a, U-floor
12:00-16:00 Poetry Peace workshop, facilitated by Auli Kokkonen and Lealiisa Kivikari Registration 044 544 5514 or email auli.kokkonen@gmail.com by Thursday 5.9.
The workshop consists of two parts: a calming yoga practice and poetry writing exercises. Slow yin yoga and drumming meditation will soften the body and mind and drop imperceptibly deeper into consciousness and intuition. After yoga, poems will be collected from this loose soil under the guidance of a poetry teacher. Coffee, tea and snacks will be served.
Auli Kokkonen
A yoga teacher, poet and spoken word artist from Lahti. She also does graphic design, book folding and various art projects. In the Poetry Peace workshop, she guides yin yoga and drum meditation.
www.kokotar.fi/home | Instagram: @kokotar_
Lealiisa Kivikari
A poet, spoken word artist and a teacher of creative writign, Vedic Art and literary therapy from Lahti. She also works as a class teacher at the Wellamo School. In the Poetry Workshop, she will lead the creative writing exercises.
Facebook: Runot Lealiisa Kivikari | Instagram: @lealiisa_k