LAHDEN RUNOMARATON 1.–3.9.2023
Torstai | Perjantai | Lauantai | Sunnuntai | Lisätietoja
TORSTAI 31.8.2023
Lahden kaupunginkirjasto, tapahtuma-alue (Kirkkokatu 31)
17:00 – 19:00 Runomaraton OFF: Lavaruno Open Mic
Lahden Runomaratonin OFF-ohjelma starttaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa Lahden kaupunginkirjaston tapahtuma-alueella Lavaruno Open Mic:n muodossa. Ensin kuulemme lämmittelijä esiintyjää, lavarunolija Mari Haaksipuuta, jonka jälkeen on avomikki; kaikille avoin tilaisuus esittää omia tekstejä lavalla. Illan juontaa festivaalin taiteellinen johtaja, Essi Leppänen. Tapahtuman aikana noudatamme turvallisemman tilan periaatteita. Avomikkiin ilmoittaudutaan paikan päällä tai etukäteen sähköpostiin leppanen.e@gmail.com
PERJANTAI 1.9.2023
Pikkuteatteri (Loviisankatu 8)
Teatterin lämpiö
17:00 – 21:00 Aseemista runoutta livenä ja tilauksesta: Karri Kokko
Kirjamyyntiä: Aviador, Enostone, Esterin kirja, Osuuskunta Kirjasin, Poesia
Teatterin näyttämö
Juontaja: Daniel Virtanen
18:00 – 18:10 Aloituspuhe Essi Leppänen & Ainokaisa Huusko
18:10 – 18:30 Timo Suutarinen
18:30 – 18:50 Rae Aiemaa
19:10 – 19:30 Tuomas Taskinen
19:30 – 19:50 Anja Erämaja
20:10 – 20:55 Laura Lehtola
Lisätietoja Pikkuteatterin esteettömyydestä.
Mari Haaksipuu
Luonnonvoima, lavarunoilija ja valtiotieteilijä, joka on lavalla enemmän elossa kuin missään. Mari vaeltaa ihmisyyden rajamailla lokkien ja hyttysten enkeliarmeijoiden kanssa ja kirjoittaa rukouksia ja tutkimuksia vereslihalla.
Anja Erämaja
Runoilija Anja Erämaja on julkaissut viisi runoteosta, joista viimeisin Olen nyt täällä metsässä ilmestyi elokuussa 2021. Erämajan runoissa keveys yhdistyy vakavaan ja arjen tunnistettavat tilanteet outoihin. Palkittu runoilija on myös kirjoittanut romaanin, novelleja, esitystekstejä, laulusanoituksia ja lastenkirjoja. Erämaja viihtyy monenkirjavissa maastoissa, hän asuu Helsingissä ja on kotoisin Turun saaristosta.
Tuomas Taskinen
Tuomas Taskinen (s. 1990) on runoilija, jonka teoksia ovat Ohipuhuttu valitus (2022, Poesia) ja Lainattua valoa (2019, Esterin Kirja, kirjoitettu yhdessä Venla-Vanamo Asikaisen kanssa). Hänen runouttaan on julkaistu myös OI-zinessä.
Timo Suutarinen
Timo Suutarinen kirjoittaa perinteitä kunnioittavaa ja uutta luovaa holokaustirunoutta. Hän tutkii aihetta juutalaisten näkökulmasta ja on vieraillut 15 kertaa keskitysleireillä perehtymässä holokaustin historiaan ja tarinoihin. Laajana kaksiosaisena runokokoelmana tänä ja ensi vuonna julkaistava teos Treblinka 454 (Kulttuurivihkot 2023-24) päättää Timo Suutarisen Kirsikankukkien kaupungin (2020) ja Eikä Varjoja enää ole (2022) holokaustirunokirjojen trilogian.
Rae Aiemaa
Rae Aiemaa ( @raemyrsky ) on lavarunoilija, sekä herkän villin pyörteinen otus täynnä ilmaisuvoimaa. Hän esittää vimmalla, tunteella ja haaveilevuudella monimerkityksellisen ruumiillisia tekstejä. Viime aikoina erityisesti aiheista; erot, rakkaushaavat ja oman todellisuuden muutos loitsinnan keinoin. (Koskaan unohtamatta surua ja surrealistisia kauhuelementtejä.) Hän on valmistunut Kriittisestä Korkeakoulusta, sekä Laajasalon Opiston kirjoittajalinjalta, ja esiintynyt lavarunoilijana kaiken kokoisissa tapahtumissa vuodesta 2018. “Luumutarhoista ja pilkistävästä rakastamisesta” on Raen runoesitys, ja performanssi. Sen teksteissä sidotaan hautausmaalta yöllä varastettuja kuivuneita kukkia uuden rakkauden reiteen, pyynnöstä. Sen ruumiillisuudessa ruokitaan yleisöstä uskaliaimmat luumuin, silityksiä vastaan.
Se kertoo rakastamisesta ja pakoilusta, se tuoksuu elokuulle, se maistuu kuihtuneille ruusuille, sen jälkeen haluaa ensitreffeille jonkun kanssa, josta on jo kerran päästänyt irti. Kyse on säilönnän ja uuden istuttamisen vuorottelusta, kyse on hurmaantumisesta, sekä sydänsuruista, siitä mitä ne tekevät minäkuvalle.
Se kertoo rakastamisesta ja pakoilusta, se tuoksuu elokuulle, se maistuu kuihtuneille ruusuille, sen jälkeen haluaa ensitreffeille jonkun kanssa, josta on jo kerran päästänyt irti. Kyse on säilönnän ja uuden istuttamisen vuorottelusta, kyse on hurmaantumisesta, sekä sydänsuruista, siitä mitä ne tekevät minäkuvalle.
Laura Lehtola
Minusta sinuun, sinusta minuun. Laura Lehtola laulaa itse säveltämiään suomalaisten naisrunoilijoiden runoja pianolla säestäen. Laura on helsinkiläistynyt musiikin- ja kuvantekijä. Hän on työskennellyt mm. Kaj Chydeniuksen kanssa ja toiminut muusikkona useissa yhteyksissä (mm. Captain Cougar, Twile, Klaara, AdAstra-teatteri). Lauran ensimmäinen soololevy on työn alla ja se sisältää suomalaisten runoilijoiden teksteihin pohjautuvaa sävelmaalailua. Laura on säveltänyt runoja mm. Aulikki Oksaselta ja Saima Harmajalta.
LAUANTAI 2.9.2023
SUPER teatteri (Mariankatu 8 c)
13:00 – 14:30 SA-NA-LEIK-KI
SUPER teatterin sanataidetyöpaja lapsille. Työpajassa sanoja etsitään, kokeillaan, taivutellaan ja kierrätetään. Sanoja pilkotaan pieniksi ja kasvatetaan suuriksi. Sanoilla leikitään ja niitä kuunnellaan, ja ehkä niistä löydetään myös tarina!
SUPER teatterin ja Lahden Runomaratonin sanataidetyöpaja on tarkoitettu kirjoittamisesta innostuneille lapsille (kirjoitustaito vaaditaan). Sanataidetyöpaja järjestetään SUPER teatterissa lauantaina 2.9. klo 13–14.30. Ennakkoilmoittautumiset sähköpostitse: teatteri@superteatteri.fi. Sanataidetyöpajaa ohjaavat Emilia & Tero Porali.
Lahden kaupunginkirjasto, tapahtuma-alue (Kirkkokatu 31)
14:30 – 15:30 Käännösklubi
Käännösrunoklubi Lahden kaupunginkirjastossa: Runoesityksiä ja keskustelua käännösrunoudesta. Paikalla suomentajat Cristina Sandu, Emmi Ketonen, Kimmo Räntilä ja Ainokaisa Huusko. Haastattellijana Tommi Parkko (Kustannusliike Parkko). Käännösrunoutta myös myynnissä tapahtuman aikana.
Cristina Sandu
Cristina Sandu (s. 1989) on suomalaisromanialainen kirjailija ja kääntäjä, joka on opiskellut ranskalaista filologiaa ja kirjallisuutta. Sandu asuu tällä hetkellä Kölnissä, jossa hän työskentelee freelance-kääntäjänä ja kirjailijana. Hän on julkaissut romaanit Valas nimeltä Goliat ja Vesileikit. Kääntäjänä Sandu työskentelee etenkin englantilaisen ja ranskalaisen proosan parissa. Elokuussa 2023 ilmestyi Sandun suomentama Ilya Kaminskyn Me tanssimme Odessassa (Parkko).
Emmi Ketonen
Emmi Ketonen (s. 1992) on turkulainen suomentaja ja kirjallisuusalan sekatyöläinen, joka kääntää espanjasta. Ketonen on työskennellyt kirjallisuuslehti Lumoojan päätoimittajana vuosina 2019–2021. Vuoden 2022 alussa hän aloitti kirjoittajayhdistys Kapustarinta ry:n puheenjohtajana. Ketonen tekee töitä freelance-kääntäjänä, -toimittajana ja -kustannustoimittajana. Kustannusliike Parkko on julkaissut vuonna 2020 Ketosen suomennoksen chileläisen Vicente Huidobron runoelmasta Altazor. Lisäksi Ketonen on suomentanut proosaa.
Kimmo Räntilä
Kimmo Räntilä (s. 1963) on helsinkiläinen kirjailija, kääntäjä ja käsikirjoittaja. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta pääaineenaan viestintä. Hän on opiskellut myös Taideteollisessa korkeakoulussa, Teatterikorkeakoulussa ja Kriittisessä korkeakoulussa. Räntilä on toiminut pitkään TV-toimittajana, ja hän opettaa ja kouluttaa sekä kirjoittajia että esiintyjiä. Räntilä kirjoittaa runoja, proosaa ja draamaa. Käännöstyössään hän on keskittynyt amerikkalaisen nykyrunouden suomentamiseen. Hänen suomentaminaan ovat ilmestyneet käännösteokset Robert Lowellilta (Kustannusliike Parkko 2019) ja W. S. Merwiniltä (Kustannusliike Parkko 2023).
Ainokaisa ”Aika” Huusko
Ainokaisa ”Aika” Huusko (s.1980) on runoilija, lavarunoilija ja runouden kääntäjä. Hän valmistui luovan kirjoittamisen maisteriksi Kingstonin yliopistosta (UK) vuonna 2012, josta lähtien hän on esittänyt tai julkaissut runojaan suomeksi, englanniksi ja espanjaksi. Aika osallistui vuosien ajan erilaisten runotapahtumien ja -interventioiden tuottamiseen sekä Lontoon että Bogotán runoilijapiireissä. Nykyään Aika asuu Suomessa, toimii Helsinki Poetry Connectionin puheenjohtajana ja tuottaa Lahden Runomaratonia. Aika on toimittanut ja kääntänyt kolumbialaisen nadaismo-runouden antologian “Kerrostalo Sateessa” (Aviador, 2023)
LAUANTAI 2.9.2023
Pikkuteatteri (Loviisankatu 8)
Teatterin lämpiö
17:00 – 21:30 Aseemista runoutta livenä ja tilauksesta: Karri Kokko
Kirjamyyntiä: Aviador, Enostone, Esterin kirja, Haaras, Osuuskunta Kirjasin, Poesia
Teatterin näyttämö
Juontaja: Daniel Virtanen
18:00 – 18:10 Aloituspuhe Essi Leppänen & Ainokaisa Huusko
18:10 – 18:30 Kihwa-Endale
18:30 – 19:05 3×3 (Räty, Vallila, Koskinen)
19:25 – 19:45 Susinukke Kosola
19:45 – 20:05 MC Sige (Juha Sikkilä)
20:25 – 20:45 Daniel Malpica
20:45 – 21:20 Drag-runoutta: Jonna “Nihkee Akka” Nummela ja Piki Rantanen
Lisätietoja Pikkuteatterin esteettömyydestä.
Kihwa-Endale
Kihwa-Endale (b.1992) is a poet and painter. Using mirrors as a canvas, the reflective surface is a tool for her to play with time, gaze and the bridge between realities. Artistic themes include displaced identity, intersectional spirituality, ancient history, modern dystopias, the Internet, Nature, Love, and Liberty.*
3 x 3
3 x 3 esityksessä kolme runoilijaa lukee kukin vuorollaan oman, omateemaisen runoesityksensä, joiden taustalla toistuu sama samanmuotoinen äänisuunnittelu. Jokainen esitys sisältää kolme samaa kukkiin liittyvää lausetta.
Tutkimme esityksessä sitä, kuinka tekstien luonne, tulkinta ja sävy muuttuvat samana pysyvän äänisuunnittelun myötä, sekä sitä, millä tavoin sama lause muuttaa merkitystään, kun se toistuu keskellä aivan toisenlaista sisältöä ja rekisteriä eri runoilijan lukemana.
Esityksen runoilijat ovat Atte Koskinen, Mikko Räty ja Petra Vallila. Äänisuunnittelusta vastaa muusikko Mikko Turunen.
Daniil Kozlov
Daniil Kozlov (s. 1991), taiteilijanimeltään Susinukke Kosola on pietarilaissyntyinen, Turussa asuva kirjoittaja ja kirjallisuusalan sekatyöläinen. Häneltä on julkaistu kolme runokirjaa ja yksi esseistiikkaa, runoutta ja säeromaanimuotoa yhdistävä genrehybridi. Teokset ovat saaneet kriitikoiden suitsutusta, palkintoja ja ehdokkuuksia. Vuodesta 2020 eteenpäin Kosola on muun toiminnan ohessa julkaissut 3D-tulostettuja esinerunoja ja videoesseitä. Hänet tunnetaan myös runouteen ja yhteiskunnalliseen kirjallisuuteen keskittyvän Kolera-kollektiivi -nimisen kustantamon perustajana, lavarunoilijana, sekä kansallisen Runografi-hankkeen ideoijana ja vetäjänä. Taiteellisen työskentelyn lisäksi hän toimii lyriikan kirjoittamisen opettajana Turun yliopistossa ja työskentelee aktiivisesti alueensa kirjallisella kentällä. Vuonna 2021 hänelle myönnettiin Kirjailijaliiton Eeva-Liisa Manner -palkinto hänen työstään runouden kentällä.
MC Sige
MC Sige on joensuulainen aforistikko, joka on kirjoittanut aforismeja vuoden 2022 marraskuusta lähtien. Hänet tunnetaan myös pitkästä räppiurastaan, jonka parissa hän on toiminut ja keikkaillut jo 12 vuotta. Aforismeja hän on esittäny lukuisissa pääkaupunkiseudun open mic tilaisuuksissa vuoden 2023 aikana ja MC Sige esiintyi muunmuassa Maailma kylässä festivaalien katutaidealueella toukokuussa 2023. Hän on kasannut kirjoituksiaan itse pitämälleen kotisivulle, jossa näkyy kaikki hänen julkaisemansa aforismit. Ensimmäinen teos oli “Filosofit Ei Rakenna Teitä”-aforismikokoelma, joka julkaistiin tammikuussa 2023 ja se sisälsi 590 aforismia. Sen jälkeen hän on koonnut “Mielilauseet” nimistä aforismisarjaa, jossa on nyt kolmas osa menossa. MC Sigen aforistiikassa käsitellään paljon ihmisten käyttäytymiseen ja ajatteluun liittyviä ilmiöitä. Hänen lähtökohtainen tavotteensa on nostaa esille jokin hänen huomaamansa käytös- tai tapa ja jättää lukijalle pohdittavaksi, olisiko tuo ajatus hänenkin omansa tai olisiko hänkin havainnut samanlaista ilmiötä. Pääosin tekstit ovat filosofisia, mut osa on myös humoristisia.
Daniel Malpica
Daniel Malpica is a Finnish-Mexican writer, graphic designer, publisher and multimedia artist. His work involves the exploration of cross-narratives, transmediality, design and literary arts. As an artist and curator, Malpica has developed multiple transdisciplinary literary projects across Europe, the Nordics, and Mexico. Malpica was editor and designer of Radiador Magazine and, between 2019-2022, a member of the board of directors of the Finnish PEN.
His most recent books, ‘Se escribe con X’ and ‘Manuke Libre’, have received support from the Finnish Arts Council (TAIKE) and the Kone Foundation. Malpica was the artistic director of the Copenhagen Literature Festival in 2022 and he is currently one of the artists in residence of HIAP (Helsinki International Artists Programme).
Nihkee Akka
Nihkee Akka on lavarunoilija Jonna Nummelan palkittu alter-ego, jonka työssä keskeistä on queerfeministinen huumori ja normikriittisyys. Keskeneräisyyttä juhliva runohybridi yhdistelee spoken wordia, tarinankerrontaa ja stand up -komiikkaa. Nihkee Akka on hallitseva Poetry Slamin Pohjoismaiden mestari ja kansainvälisesti yksi tunnetuimmista suomalaisista uuden polven lavarunoilijoista. Lahden Runomaratonin drag-runoillassa kuullaan “ ihan perus” -runoja “Papa Nihkeeltä”; Nihkeen Akanluomalta drag-king hahmolta.
Piki Rantanen
Piki Rantanen on pienestä pitäen pukeutunut tytöksi. Hämmentävä käänne elossa on hetki, jona taiteilijalle selviää, että tyttöys ympärillä eläville on muutakin kuin naamiaisasu, pukeutumisleikki.
Piki Rantasen drag-runous -debyytti “tyttöpuku” maalaa sukupuolen esiin rakennelmana, jonka ihminen on kyhännyt ja jonka ihminen voi myös purkaa. Jos sukupuoli kerran on muuttumaton luonnollinen fakta, miksi sen ylläpitämiseen tarvitaan vallankäyttöön pohjautuva järjestelmä? Voiko siitä vallankäytön välineestä tehdä leikkikalun? Onko autoilla genitaalit?
Piki Rantanen on Tamperelainen aktivisti ja sanataiteilija, joka tekemisessään tarkastelee itsen etsimistä ja löytämistä, yksilöllisyyttä ja yhteisöä, lähtemistä ja luokse tulemista. “Tyttöpuku” jatkaa tällä tiellä kooten yhteen Rantasen tunnetuimpia tekstejä sekä täysin uutta materiaalia. Vaikka Rantasen tekstit ovatkin keränneet kiitosta ravistelevasta rehellisyydestään, aiheista rankimpiakin halkoo kaiken läpäisevä toivo.
SUNNUNTAI 3.9.2023
Lahden kaupunginkirjasto, monitoimitila (Kirkkokatu 31)
12:00 – 13:00 Runojooga: Auli Kokkonen
Runojooga on hidas yinjoogaharjoitus, joka tehdään pääsääntöisesti lattiatasossa istuen tai maaten. Jooga sopii niin vasta-alkajille kuin pidempäänkin harrastaneille. Tunnelmaan sopivat runot ryydittävät juurruttavaa ja rauhoittavaa joogaa. Tapahtuman kesto on 60 minuuttia, saapua kannattaa n. 15 minuuttia etukäteen.
Ota mukaan oma joogamatto tai muu alusta, kuten pyyhe tai viltti. Päälle mukavat, lämpimät vaatteet ja vaikka villasukat. Mikäli sinulla ei ole omaa mattoa, voit myös kertoa ilmoittautumisen yhteydessä ja Auli ottaa varamaton mukaan.
Ilmoittautuminen Aulille WhatsAppiin tai tekstarilla 0445445514
Lisätetoja
Turvallisemman tilan periaatteet
Lahden Runomaraton toivoo, että jokainen kävijä tutustuu ennalta laatimiimme periaatteisiin ja noudattaa näitä saapuessaan tilaan.
Ole tietoinen ennakko-oletuksistasi liittyen toisten taustoihin esimerkiksi etnisyyteen, kulttuuriin, seksuaalisuuteen, sukupuoleen, väkivaltakokemuksiin, luokkataustaan, ajattelu- ja toimintakykyyn.
Kunnioita ihmisten fyysisiä ja emotionaalisia rajoja ja tue heitä. Kunnioita ja pyri ymmärtämään toisten itsemäärittelyoikeutta, johon kuuluu myös oikeus olla määrittelemättä itseään tai oman määritelmän muuttaminen. Tämä koskee myös heidän esittämiään runoja ja niiden sisältöjä sekä kieltä. Jos mahdollista keskustele niistä ennakkoon. Kunnioita myös ihmisten mielipiteitä, uskomuksia, erilaisia olemisen tapoja ja eriäviä näkökulmia. Älä viljele sortavia mielipiteitä ja verhoa niitä “sananvapauden” taakse.
Pyydä selkeä suostumus ennen jonkun koskettamista, samalla tiedostaen tilanteessa ilmenevät valta-asetelmat. Älä häiritse ketään sanallisesti, koskemalla tai tuijottamalla. Ei tarkoittaa aina ei.
Anna muille aktiivisesti tilaa olla ja puhua. Tiedosta oma etuoikeutesi ja anna tilaa. Pyri siihen, että kaikki näkevät ja kuulevat esiintyjiä. Anna tilaa ihmisille, jotka ovat käyttäneet vähemmän puheenvuoroja. Etenkin sorrosta puhuttaessa, anna tilaa niille, joihin asia eniten vaikuttaa.
Ota vastuu omasta toiminnastasi. Tarvittaessa voit esitellä runosi avainsanoilla, jotka toimivat myös sisältövaroituksina. Huomioi, että hyvistä aikomuksista huolimatta toimintasi voi vaikuttaa kielteisesti muihin. Ole valmis kuuntelemaan, pyytämään anteeksi ja korjaamaan käytöstäsi.
Jos otat valokuvia, varmista, että se sopii kaikille kuvassa näkyville.
Jos henkilö ei kunnioita näitä periaatteita, pyritään tilanne ratkaisemaan ensisijaisesti keskustelemalla. Häirintää kokenut henkilö määrittää, miten järjestäjät lähestyvät asiaa. Lahden Runomaratonilla on oikeus poistaa ihmisiä tapahtumistaan, jos he eivät ole valmiita muuttamaan käytöstään.
Meihin saa ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Häirintätapauksissa voit kertoa heti joko paikan työntekijöille tai tapahtuman tuottajalle. Jälkikäteen voi olla yhteydessä sähköpostin tai muun parhaaksi kokemasi kanavan kautta. Otamme mielellämme vastaan kommentteja tai ehdotuksia turvallisemman tilan käytäntöjen parantamiseen liittyen.
Safer Space guidelines
Lahti Runomaraton wishes that every visitor gets themselves familiarized with these guidelines in advance and complies with them accordingly.
Be aware of your presuppositions regarding other people’s backgrounds, for example ethnicity, culture, sexuality, gender, experiences of violence, class background, ability to think and act.
Respect and support people’s physical and emotional boundaries. Respect and strive to understand others’ right to self-definition, which also includes the right not to define oneself or to change one’s own definition. This also applies to the poems they perform and their contents and language. If possible, discuss them in advance. Also respect people’s opinions, beliefs, different ways of being and differing points of view. Do not cultivate oppressive opinions and veil them behind “freedom of speech”.
Ask for clear consent before touching someone, at the same time being aware of the power structures in the situation. Don’t harass anyone with words, touching or staring. No always means no.
Actively give others space to be and talk. Know your privilege and give space. Make sure that everyone can see and hear the performers. Give space to people who have gotten fewer speaking turns. Especially when talking about oppression, give space to those who are most affected by it.
Take responsibility for your own actions. If necessary, you can introduce your poem with keywords, which also serve as content warnings. Be aware that despite good intentions, your actions can have a negative impact on others. Be willing to listen, apologize, and correct your behavior.
If you’re taking photos, make sure it’s appropriate for everyone in the picture.
If somebody doesn’t respect these principles, we try to resolve the situation primarily through discussion. The person who experienced harassment determines how the organizers approach the matter. Lahti Runomaraton has the right to remove people from its events if they are not ready to change their behavior.You can contact us with a low threshold. In cases of harassment, you can immediately tell either the employees of the venue or the producer of the event. Afterwards, you can be in touch via e-mail or any other channel you feel comfortable with. We welcome comments or suggestions for improving our Safer Space practices.
Esteettömyys – Pikkuteatteri
Teatterisali on rakennuksen toisessa kerroksessa. Rautatienkatu 3:n sisäpihalta pääsee teatterin tiloihin ulkohissillä suoraan näyttämölle/katsomoon. Esteettömän asiakkaan täyty ilmoittaa tulonsa vahtimestarille/teatterin isännälle (joni.kallio[at]lahti.fi) ennakkoon. Vahtimestari tulee sisäpihalle vastaan ja saattaa sisälle.
Accessibility – Pikkuteatteri
The theater hall is on the second floor of the building. From the inner courtyard of Rautatienkatu 3, you can access the theater’s premises with an external elevator directly to the stage/seating area. Disabled customers must notify the usher/theatre host (joni.kallio[at]lahti.fi) of their arrival in advance. The janitor will meet you in the courtyard and escort you inside.
Muuta
Festivaalin visuaalisesta ilmeestä vastaa VHS-klubi ja Ina Ytter.
Graafisesta ilmeestä vastaa jo viime vuonna mukana ollut Lille Santanen.
Festivaalin tapahtumatiedot Facebookissa.