Yhteistyöni Hannu Salaman kanssa alkoi v 2010 jolloin aloitin yhtyeeni Halme Prospekt levyä Prospektrum (TUM records 2013) levyntuotannon. Kaipasin levylle kirjallista ulottuvuuta ja pyysin ysätävääni rap-artisti Asaa kirjoittamaan pientä oheistarinaa joka kuvaisi levyn tunnelmaa lähdön ja katoavaisuuden tematiikkaa.
Tälle vastapainoksi halusin hieman rouheampaa vastapainoa ja niinpä sattumalta Hannu Salaman – joka on naapurini – kerran kohdatessani kysyin olisiko hänellä jotain joka voisi levylle sopia. Sain kolme tekstiä jotka oivallisesti täydensivät Asan tekstejä. Näin Hannu päätyi levylle lausumaan – Asan ja Paula Vesalan ohella – paitsi omat myös osittain Asan kirjoittamat tekstit.
Tästä ei seurannut tämän enempää mutta joitakin kuukausia levyn ilmestymisen jälkeen postiluukustani tipahti iso nippu Hannun uusia tekstejä lyhyen saatekirjeen kera. Tekstit ilmestyivät myöhemmin Hyvästi Kirvesvarsi (Otava 2016) runokokoelmalla ja tuottamallani kirjallisella äänilevyllä Auringonnousun talosta helvetin kuuseen (TUM records 2015). Levyn materiaalia on tämän jälkeen esitetty myös yleisön edessä mm. Annikin runofestivaalilla ja Tampere Jazz Happeningissa.
Viime syksynä saimme ohjaaja Heikki Huttu-Hiltusen kanssa idean tehdä pieni dokumentti jossa Hannu tekee paluun Pispalaan ja järjestimme esiintymisen Vastavirta-klubille. Idea alkoi kasvaa ja päätin ryhtyä vielä yhteen levytuotantoon joka keskittyisi Lähtöpassi tulevaan -nimisenproosarunon ympärille. Näissä merkeissä esiinnymme tämän kesän ja syksyn aikana ja kukaties vielä myöhemminkin mutta se on jo toinen tarina.
Hannu Salama & Vapaat Radikaalit
Hepa Halme saksofoni ja huilu
Matti Riikonen trumpetti ja flyygelitorvi
Esa Onttonen kitara
Arttu Tolonen sähkövempeleet
Hannu Salama (s.1936) on maamme modernin kirjallisuuden merkittävimpiä hahmoja. Salaman esikoisteos, Se tavallinen tarina, ilmestyi jo 1961, mutta hänen neljäs teoksensa, Juhannustanssit vuodelta 1964, ja sitä seurannut kohu nostivat Salaman varsinaisesti suuren yleisön tietoisuuteen. Salama on julkaissut kaikkiaan yli 30 teosta, joista tunnetuimpiin kuuluvat myös Siinä näkijä missä tekijä (1972) sekä Finlandia-sarjan teokset 1970- ja 1980-luvuilta.
Hepa Halme (s.1955) on 1970-luvulla alkaneella urallaan ehtinyt moneen, bluesista punkiin ja groove-jazzista vapaaseen improvisaatioon. Hänen yhtyeistään muistetaan etenkin suomalaiseen rytmimusiikkiin jälkensä jättäneet Bullworkers, Cool Sheiks ja Fat Beat Sound System sekä vapaampaa ilmaisua suosineet Torvikollektiivi, Bad Ass Brass Band ja HIK. Ensimmäisen oman levynsä (Nine Steps In Line Of Beauty) Halme julkaisi vuonna 2003.